Настоятель Храму на честь святого Рівноапостольного Великого князя Володимира (Українська православна церква), протоієрей Андрій МІТКАЛИК і почесний президент підприємства «Київміськбуд-1» (підрядчик будівельних робіт – УНІАН) Олексій ОМЕЛЬЯНЕНКО наполягають на законності будівництва каплиці в Києві на перетині вулиць Гончара і Хмельницького.

Про це А.МІТКАЛИК і О.ОМЕЛЬЯНЕНКО заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«До укладення договору про будівництво каплиці наша компанія уважно вивчила всі документи, пов`язані з цим проектом, тому що ми не готові ризикувати своїм ім`ям і незаконно здійснювати будівництво. Для будівництва є всі необхідні документи, тому всі заяви про незаконність будівництва – безпідставні», - сказав О.ОМЕЛЬЯНЕНКО.

Відео дня

Разом з тим, за словами настоятеля Храму, відразу ж після початку робіт і встановлення огорожі на місці будівництва виник конфлікт з громадськістю. «Храм не порушить архітектурного ансамблю – всі існуючі дерева і пам`ятник Зої Космодем’янській будуть збережені. Більше того, проект передбачає збільшення зелених насаджень і створення зони відпочинку», - сказав А.МІТКАЛИК.

У свою чергу, присутній на прес-конференції протоієрей Андрій ТКАЧОВ припустив, що акцію протесту проти будівництва храму організували «впливова людина або група впливових людей, які здатні проплатити інформаційну кампанію». «Проти будівництва церкви виступають не місцеві жителі, і навіть не кияни. Верховодів багато. Але складно назвати конкретні причини. Це можуть бути, як побутові – коли людина особисто зацікавлена, щоб там не було церкви, або ідеологічні – пов`язані з системою духовних цінностей і віросповідання», - пояснив він.

Довідка УНІАН. Історія будівництва Храму на честь святого Рівноапостольного Великого князя Володимира (Українська православна церква) триває з 2003 року.

Київська міськрада 21 квітня 2005 року ухвалила рішення про виділення ділянки площею 0,11 гектарів на перетині вулиць Гончара і Хмельницького на умовах довготермінової оренди (на 25 років). Дозвіл на будівництво було одержано 23 січня 2006 року. Зведення Храму планувалося розпочати 23 травня 2006 року, проте воно було перенесене через конфлікт з громадськістю, що виступила проти будівництва.

Шевченківська районна рада м. Києва в вересні 2006 року ухвалила рішення звернутися в Київську міську раду з проханням переглянути рішення про виділення ділянки під будівництво Храму.

Мер м. Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ на зустрічі з громадськістю пообіцяв повернутися до розгляду цього питання на одній з найближчих сесій Київської міської ради.