Введення податку на нерухомість призведе до подорожчання оренди і зростання цін на житло. Таку думку висловив сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН лідер ВО «Молодь - надія України» Вадим ГЛАДЧУК, коментуючи відповідний проект закону, внесений до парламенту соціалістом Василем ЦУШКОМ.

За його словами, фактично, під цей податок підпадають всі однокімнатні квартири в Києві і двокімнатні в обласних центрах. «Це практично 90% квартир в Києві, близько 60% квартир в обласних центрах, при цьому ще не прояснене питання із землею, чи буде її вартість включатися у вартість нерухомого майна», - зазначив В.ГЛАДЧУК.

Він висловив думку, що «влада хоче виселити найбільш незахищені категорії людей з центральної частини міста». «Будуть квартали для бідних і квартали для багатих. Зросте диференціація суспільства», - зазначив він.

Відео дня

При цьому, за інформацією В.ГЛАДЧУКА, в тих країнах, де сьогодні діє податок на нерухомість, немає інших податків, таких, як, наприклад ПДВ. «Вводити цей податок можна, якщо відмінити інші податки, якими обкладаються фізичні особи», - додав він.

На думку В.ГЛАДЧУКА, в разі введення податку не нерухомість люди почнуть масово дарувати своє житло юридичним фірмам, оскільки оподатковуються лише фізичні особи.

При цьому В.ГЛАДЧУК висловив упевненість, що «багаті не платитимуть цей податок, оскільки вони стануть «інвалідами, орденоносцями (згідно з проектом постанови ці категорії людей звільняються від сплати податку - УНІАН)». «За кордоном це «податок для багатих», а в Україні це буде податок для бідних», - сказав лідер ВО «Молодь - надія України».

У свою чергу присутній на прес-конференції керівник Інституту громадських організацій Володимир МАРТИНЮК зазначив, що уряд відклав введення податку до 2009 року, але він не виключає, що відповідний закон може бути прийнятий і раніше 2009 року.

Як повідомляв УНІАН, уряд планує ввести податок на нерухомість для фізичних осіб з 2009 року. За прогнозом уряду, у разі введення податку на нерухоме майно, надходження від нього в 2009 році становитимуть 471,2 млн. грн. або 0,06% ВВП, в 2010 р. - 553 млн. грн. або 0,06% ВВП.

Як зазначає уряд, податок на нерухомість планується ввести «з метою детінізації доходів населення, забезпечення соціальної справедливості й зміцнення власної ресурсної бази місцевих бюджетів».

При цьому конкретні розміри ставок податку на нерухомість на кожен рік можуть уточнюватися під час проведення податкової реформи, і визначатимуться, виходячи з реальних можливостей бюджету на відповідний рік. Водночас, уряд не указує ставку, за якою оподатковуватиметься нерухомість.

У вересні ц.р. у Верховній Раді України зареєстровано проект закону «Про податок на нерухоме майно громадян», автор якого В.ЦУШКО пропонує, щоб нерухоме майно оподатковувалося за ставкою 1% від його загальної вартості. Неоподатковуваним мінімумом вважається вартість всіх об`єктів нерухомості, що перебуває у власності громадянина, яка не перевищує 70 тис. доларів.

Таку ж ставку оподаткування нерухомого майна фізичних осіб в 2005 році пропонували встановити Державна податкова адміністрація України і депутати від фракції КПУ. Проте їх законопроекти Верховна Рада України так і не розглянула.