Провідний виробник тракторної техніки в Україні Харківський тракторний завод відзначає 75-річччя з дня заснування.

Як передає кореспондент УНІАН, 27 вересня в актовому залі ВАТ “ХТЗ” відбулася урочиста церемонія святкування ювілею з привітанням машинобудівників та врученням грамот і подяк кращим працівникам підприємства. Приймали поздоровлення і вітали колектив заводу генеральний директор ХТЗ Андрій КОВАЛЬ, президент ХТЗ Олександр КРИВОКОНЬ, представники місцевої влади та інші офіційні особи.

У своїх виступах вони побажали колективу заводу успіхів у подальшому створенні вітчизняної техніки для аграріїв, збереженні наукового і виробничого потенціалу підприємства, освоєнні нової продукції, яка б конкурувала з кращими світовими зразками і високо підносила марку флагмана українського машинобудування.

Відео дня

Програма святкування ювілею включає приїзд високих гостей з Києва, урочисті збори колективу, які відбудуться в п’ятницю, 29 вересня, святковий концерт у Палаці культури ХТЗ.

Довідка УНІАН.  Харківський тракторний завод є головним виробником тракторів в Україні і залишається одним з найбільших підприємств в країнах колишнього СРСР.  1 жовтня 1931 р. Харківський тракторний завод випустив перший трактор – колісний СХТЗ 15-30 з гасовим двигуном потужністю 30 к.с. В 1967 р. з конвеєра заводу зійшов мільйонний трактор – Т-74. За 75 років заводом було виготовлено понад 2,5 млн. тракторів, які працюють у різних країнах світу. Серед усіх тракторних заводів колишнього СРСР ХТЗ – єдиний завод, який випускав трактори усіх існуючих класів – від малопотужних садово-городніх машин потужністю 6, 8, 16 к.с. і до потужних 200-сильних гусеничних і колісних моделей.

Сьогодні завод випускає гаму сучасних машин підвищеного технічного рівня, серед яких, зокрема, енергонасичені універсальні колісні трактори загального призначення ХТЗ-17221 і ХТЗ-17222, модернізовані машини серії Т-150, орно-просапні ХТЗ-16131, потужні ХТЗ-181, машини для фермерів ХТЗ-3510, фронтальні навантажувачі ХТЗ-156. Трактори марки ХТЗ працюють сьогодні в Україні, Росії, Казахстані, Узбекистані, Монголії, Молдові, Литві, Естонії, Румунії, Болгарії, Угорщині, Польщі.