Валерій МАНУШИН, адвокат Султанбека АЙДАМІРОВА, який обвинувачується російськими правоохоронцями у причетності до викрадення людини з метою отримання викупу, вважає, що Генеральна прокуратура України приймала рішення про екстрадицію його підзахисного до Росії, керуючись політичними мотивами.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Як ідеться, зокрема, у його скарзі на ім’я голови підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю, корупцією і тероризмом Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА, «публічне оголошення про прийняте Генпрокуратурою України рішення про екстрадицію С.АЙДАМІРОВА при наявності суперечок про громадянство України чи Росії, які у теперішній час розглядаються у судовому порядку і по яких судом не прийнято остаточного рішення, підривають авторитет правосуддя в Україні і наносять значну шкоду авторитету і престижу України».

Відео дня

Як ідеться далі у заяві, озвучена 22 вересня представникам ЗМІ інформація заступника генпрокурора Олександра ШИНАЛЬСЬКОГО «зроблена з політичних підстав, всупереч нормам міжнародного права, діючому законодавству України та фактичним обставинам справи».

Відповідаючи на питання журналістів, кому саме, на думку адвоката, вигідна екстрадиція С.АЙДАМІРОВА, В.МАНУШИН висловив переконання, що у цьому зацікавлені як співробітники УБОЗу, які затримували в Одесі С.АЙДАМІРОВА, так і співробітники прокуратури. «Це явно простежується», - сказав адвокат.

Він також повідомив, що відповідні скарги на дії співробітників прокуратури та УБОЗу надіслані ним, братом С.АЙДАМІРОВА, який проживає в Одесі, а також матір’ю дитини С.АЙДАМІРОВА на ім’я генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА.

Як повідомляв УНІАН, уродженець Грозненського району РФ С.АЙДАМІРОВ був затриманий працівниками міліції 1 серпня поточного року в Одеській області, оскільки розшукувався російськими правоохоронцями за скоєння особливо небезпечних злочинів на території Росії. Йому обрано запобіжний захід – утримання під вартою.

4 вересня адвокат В.МАНУШИН заявив, що С.АЙДАМІРОВ у 1992 році в Одесі отримав паспорт зразка СРСР, який на той момент давав власникам паспорта, які проживають на території України, автоматично вважатися громадянами України. Крім того, за його словами, у 1996 році його підзахисний проходив службу в полку патрульно-постової служби МВС України, а, як відомо, зазначив адвокат, не громадяни України не мають права бути прийнятими до органів внутрішніх справ України.

6 вересня міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО заявив, що Україна готова до екстрадиції в Росію громадянина РФ С.АЙДАМІРОВА.