Глава Секретаріату Президента Віктор БАЛОГА наголошує на потребі застосування практики оскарження та скасування рішень щодо недовіри керівникам місцевими радами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на селекторній нараді з керівниками обласних державних адміністрацій.

Зазначивши, що сьогодні існує тенденція щодо обмеження повноважень облдержадміністрацій через рішення обласних рад, інформаційного тиску, ігнорування позиції голови ОДА та через висловлення місцевими радами недовіри керівникам, які призначені Президентом, В.БАЛОГА підкреслив: «Президент України застосує всі механізми для забезпечення керованості вертикалі влади в державі».

Відео дня

В.БАЛОГА наголосив, що позиція Президента полягає в тому, що у більшості випадків висловлення недовіри місцевим керівникам має політичну основу. «Якщо підстав для висловлення недовіри немає, і людина адекватно працює, така людина буде продовжувати працювати. Кожне неправове рішення (місцевої) ради має бути оскаржене та скасоване у встановленому законом порядку», - підкреслив глава Секретаріату.

При цьому він доручив своєму заступнику Віктору БОНДАРЮ та відповідним головам ОДА надати пропозиції щодо законодавчого врегулювання питань «недовіри». В.БАЛОГА підкреслив, що це питання треба зняти з порядку денного.

Також у контексті владної ситуації на місцях він нагадав, що після виборів 2006 року в системі місцевих державних адміністрацій з’явилося понад 130 вакантних посад голів райдержадміністрацій, 55 з яких досі залишаються незаповненими.

«Неприпустимо, щоб 55 голів РДА не працювали», - наголосив В.БАЛОГА, доручивши при цьому до кінця поточного тижня внести на розгляд Секретаріату кандидатури на вакантні посади. При цьому, підкреслив він, особлива увага має бути приділена якості у підборі кадрів.

Як повідомляв УНІАН, зокрема, влітку цього року Харківська облрада висловила недовіру голові облдержадміністрації Арсену АВАКОВУ. Наразі суд призупинив дію цього рішення. Також на Волині депутати обласної ради збирають підписи за відставку губернатора Володимира БОНДАРЯ. Крім того, нещодавно голова Харківської обласної ради Василь САЛИГІН спрогнозував, що більше половини районних рад області незабаром висловлять недовіру керівникам райдержадміністрацій. Кільком керівникам РДА на Харківщині таку недовіру депутати вже висловили.