У питанні реформування житлово-комунального господарства (ЖКГ) в регіонах держава має жорстко дотримуватися політики «батога і пряника».

Таку думку сьогодні підчас прес-конференції в УНІАН висловив народний депутат, голова підкомітету з питань ЖКГ при Комітеті ВР з питань будівництва, мостобудування та ЖКГ, Олексій КУЧЕРЕНКО.

За його словами, в ролі «батога» мають виступати дуже жорсткі заходи щодо тарифної політики, банкрутства підприємств ЖКГ, які знаходяться в запущеному стані. «З другого боку, «пряником» можуть стати бюджетні кошти, які сьогодні закладаються в бюджет, йдеться про 2 млрд. грн. на регіональну політику в сфері ЖКГ. Важко сказати яка частина з них піде безпосередньо підприємствам ЖКГ, але думаю що не менше половини», - пояснив народний депутат.

Відео дня

При цьому він переконаний, що необхідно відмовитися від практики рівномірного розподілу коштів між регіонами. «Якщо в Алчевську безпорадність місцевої влади в сфері ЖКГ привела до катастрофи і величезна кількість грошей була витрачена на її ліквідацію, то в Івано-Франківську чи Бердянську місцева влада постійно займаюєься проблемами ЖКГ і почуваються в цьому питанні досить упевнено. Тому гроші мають прямувати тільки туди, де йде процес реформування, на підтримку цього процесу», - вважає О.КУЧЕРЕНКО.

Він зазначив. що фінансування має бути спрямоване під конкретні інвестиційні проекти, зокрема, для розвитку систем водо- і теплопостачання, управління житловими фондами і на інші проекти, які записані в програмі реформування ЖКГ.

«Не можна давати гроші тим місцевим властям, які продемонстрували свою безпорадність у сфері ЖКГ, - там або бездарно витратять гроші або, в гіршому разі, розкрадуть. Там не потрібні гроші - там треба міняти мера, який, будучи менеджером, обраним громадськістю для управління громадським майном, не справився зі своїми обов`язками», - додав О.КУЧЕРЕНКО.

На його думку, необхідно виробити чітку систему критеріїв, відповідно до яких здійснюватиметься розподіл коштів для реформування ЖКГ. «Підкомітет з питань ЖКГ категорично проти того, щоб сьогодні міністерства або віце-прем`єр у ручному режимі визначали, якому регіону чи місту давати, а якому ні. Мені б дуже не хотілося, щоб це привело до того, що усі мери чи депутати міськрад стали членами однієї партії, не називатиму якої», - підкреслив О.КУЧЕРЕНКО.