Існуюча система конкурсного відбору і державного забезпечення підручниками не залишає права вибору вчителям і не захищає фундаментальне право дітей на якісну освіту.

Про це сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН заявив голова правління Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів, генеральний директор науково-методичного центру “Алатон” Володимир ПОНОМАРЕНКО.

На його переконання, така система обслуговує амбіції та інтереси людей, які мають відношення до розподілу бюджетних коштів.

Відео дня

За словами В.ПОНОМАРЕНКА, це вже призвело до суттєвих негативних наслідків в українській освіті. Незважаючи на те, що Україна взяла на себе зобов’язання впроваджувати ефективні педагогічні технології у навчанні здоровому й успішному способу життя, насправді ця система гальмує їх. Він запевнив, що вчителі обурені низькою якістю підручників “Основи здоров’я”, які надішли до шкіл за державні гроші. Водночас підручник, який був визнаний конкурсною комісією переможцем, “залишився за бортом”, сказав В.ПОНОМАРЕНКО.

“Потрібна широка участь педагогічної, наукової і видавничої громадськості у виробленні порядку відбору і забезпечення підручниками”, - переконаний В.ПОНОМАРЕНКО.

У свою чергу президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр АФОНІН нагадав, що асоціація подала позов до Міністерства освіти і науки у “зв’язку з грубими процедурними порушеннями при проведенні конкурсу на кращий підручник для 6-х класів”. Він наголосив, що видавці не намагаються “відкусити якнайбільше від державного замовлення”. “Українська асоціація видавців наполягає, що мусить бути забезпечена висока якість підручників – це є основа нашої позивної основи”, - сказав він.

Він наголосив, що, незважаючи на відсутність остаточного рішення суду, Міносвіти поширило інформацію, що начебто суд підтвердив прозорість проведення конкурсу. Він повідомив, що лише завтра, 21 вересня, відбудеться розгляд позовної заяви Української асоціації видавців і розповсюджувачів до Міносвіти.

О.АФОНІН також зауважив, що до сьогоднішнього дня не відомо, як проходив тендер на кращі підручники для 6-х класів. “Ця інформація до сьогоднішнього дня є закритою і не розповсюджувалась у жодному ЗМІ”, - наголосив О.АФОНІН.

Він заявив, що досі далеко не всі школи України забезпечені новими підручниками.

Як повідомляв УНІАН, 15 червня міністр освіти і науки України Станіслав НІКОЛАЄНКО спростував звинувачення у непрозорості проведення всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для 6-х класів загальноосвітніх навчальних закладів.

«Ми не прийняли жодного підручника без консенсусу колегії міністерства. Крім того, нам вдалося заощадити 20 мільйонів гривень з передбачених у бюджеті на видання підручників 80 мільйонів гривень. У цьому і полягає основна причина критики – люди не змогли на цій справі отримати навар», - сказав С.НІКОЛАЕНКО.

С.НІКОЛАЄНКО тоді також припустив, що процес забезпечення підручниками 6-х класів може затягтися до 15 вересня у зв`язку із судовим позовом до Шевченківського районного суду Києва, поданим Українською асоціацією видавців і книгорозповсюджувачів на Міністерство освіти і науки України. «Це блокує процес забезпечення шкіл підручниками», - вважає він.

Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів наприкінці травня 2006 року подала позов до Шевченківського районного суду Києва до МОН з метою опротестовування результатів Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для 6-го класу для загальноосвітніх учбових закладів. Асоціація в суді представляє інтереси видавництв, які програли тендер, зокрема, ТОВ «Навчальна книга» та інформаційно-аналітичне агентство «Наш час».

Міносвіти організувало проведення конкурсу в грудні 2005 - квітні 2006 року. У тендері взяли участь 26 видавництв, з яких 20 були допущені до видання підручників.

Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів – всеукраїнська організація, створена для забезпечення доброчинної діяльності на користь розвитку видавничої справи.