Сьогодні влада Харкова розглядає два інвестиційні проекти, які передбачається реалізовувати за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської міськради, про це поінформував на засіданні постійної комісії міськради з питань планування, бюджету та фінансів в.о. начальника управління з питань підприємництва та інвестицій Денис ДАРМОСТУК.

Перший проект стосується реконструкції та модернізації підстанцій центрального опалення КП «Харківські теплові мережі». В рамках цієї схеми також планувалося запровадити підстанції індивідуального опалення в багатоповерхових житлових будинках. Передбачалося, що сума довгострокового кредиту (відстрочення погашення тіла позики – 3 роки) становитиме 15 млн. євро. Проте на сьогодні, повідомив Д.ДАРМОСТУК, фахівці ЄБРР вже практично відмовилися від цього проекту, оскільки їм стало відомо про важкий фінансовий стан харківського підприємства - борги «ХТМ» різним суб`єктам господарювання становлять понад 200 млн. грн.

Відео дня

Доповідач зазначив, що аналогічна ситуація в практиці ЄБРР уже мала місце: сьогодні банк судиться із Запорізьким водоканалом, намагаючись повернути кредит розміром у 20 млн. євро.

Другий проект на даному етапі має більш реальні перспективи реалізації. Йдеться про вкладення у «Харківкомуночиствод», які планується направити на поліпшення комунальної інфраструктури підприємства, зокрема, у реконструкцію головної каналізаційної насосної станції комплексу біологічного очищення «Диканівський» та санацію тунельних колекторів глибокого залягання.

Сьогодні ці проекти розглядаються фахівцями Департаменту економіки та комунального майна. Перш ніж будуть підписані кредитні угоди, підкреслив Д.ДАРМОСТУК, ці пропозиції повинні бути розглянуті на сесії міської ради.