«Укрзалізниця» налаштована на позитивне вирішення питання компенсації пільгових перевезень студентів і дітей. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив в.о. заступника генерального директора «Укрзалізниці» Михайло СОНІН.

За його словами, «Укрзалізниця» повторно подала свої запити щодо розмірів компенсації в Держбюджеті 2007 р. пільгових перевезень студентів (оплата 50% від вартості квитка) і дітей (25%). Зокрема, на компенсацію витрат «Укрзалізниці» з перевезення студентів у 2007 р. відомство пропонує в бюджеті-2007 закласти 108,2 млн. грн., на компенсацію пільгових перевезень дітей – 81,3 млн. грн.

Як повідомив присутній на прес-конференції начальник Департаменту молодіжної політики Міністерства у справах сім`ї, молоді і спорту Олександр ЯРЕМА, міністерство вже подало до держбюджету заявку на 81,3 млн. грн. для компенсації перевезень дітей. Разом з тим, він нагадав, що компенсації залежать від рішення народних депутатів, оскільки в 2004 і 2005 рр. Верховна Рада при розгляді держбюджету виключала ці кошти з відповідної статті.

Відео дня

Питання компенсації пільгових перевезень студентів перебуває на стадії обговорення з Міністерством освіти і науки, повідомив М.СОНІН. «Сьогодні ми вже маємо діалог з Міністерством освіти з приводу того, яким чином цю проблему вирішувати, і на найближчий вівторок у нас призначена чергова зустріч. Ми ці питання обговорюватимемо», - повідомив він.

«Укрзалізниця», додав він, досягла порозуміння з Міністерством фінансів у питанні необхідності передбачити кошти для компенсації в держбюджеті.

«Ті переговори, які провів генеральний директор «Укрзалізниці» безпосередньо з прем`єр-міністром, дозволяють зробити висновки, що будуть знайдені схеми для того, щоб цю проблему зняти раз і назавжди», - сказав М.СОНІН.

М.СОНІН зазначив, що «Укрзалізниця» не мала наміру припиняти перевезення пасажирів за пільгами, а просто порушила проблему компенсації пільгових перевезень в повному обсягу з держбюджету, що давно виникла. “Не йдеться про те, що ми не надаватимемо пільги, ми технічно виконуватимемо цю покладену на нас роботу і до кінця цього року, і наступного року», - заявив він.

За його даними, на сьогоднішній день загальна сума боргу за перевезення пільгових категорій пасажирів з урахуванням держадміністрацій, які на місцях повинні компенсувати частину пільгових перевезень, становить 162 млн. грн. «Ми б купили на цю суму 40 сучасних пасажирських вагонів, і спрямували б на поліпшення сервісу для тих самих пільгових пасажирів», - сказав М.СОНІН.

Як зазначив на прес-конференції віце-президент Асоціації правозахисних органів студентів Сергій РОМАНЮК, «Укрзалізниця» своєчасно порушила питання компенсації пільг, коли розглядається держбюджет наступного року. Він нагадав, що у всьому світі існує практика пільгового проїзду для студентів. При цьому він вважає, що необхідно знайти новий, досконаліший механізм компенсації цих коштів «Укрзалізниці».

Як повідомляв УНІАН, 8 вересня “Укрзалізниця” розповсюдила заяву про те, що ситуація, що склалася з фінансуванням пільгових перевезень дітей і студентів, є критичною. За її даними, останніми роками Міністерство України у справах сім`ї, молоді і спорту і Міністерство освіти і науки кошти на пільгові перевезення закладали до державного бюджету в неповному обсягу.

У свою чергу, міністр у справах сім`ї, молоді і спорту Юрій ПАВЛЕНКО пояснив, що міністерство завжди в повному обсягу вносило пропозиції щодо планування коштів у проекті Державного бюджету на компенсацію за пільговий проїзд дітей в залізничному транспорті, проте Верховна Рада під час розгляду Держбюджету їх вилучала. Ю.ПАВЛЕНКО також запевнив, що зробить все, щоб пільги для дітей були збережені в повному обсягу.

Міністр освіти і науки Станіслав НІКОЛАЄНКО також зазначив, що пільги не буде відмінено.