Завдяки втручанню органів прокуратури на Харківщині протягом 8 місяців від початку року працівниками різних підприємств та установ виплачено 33 млн.грн. заборгованих зарплат.

Як повідомив кореспонденту УНІАН начальник  відділу захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Харківської області Володимир КАЛЮГА,  у ході перевірки дотримання законодавства про оплату праці прокуратурою встановлено,  що однією з причин зростання заборгованості з виплати заробітної плати, яка станом на 1 серпня зросла з початку року більш ніж у півтора рази,  стало, зокрема, неналежне здійснення органами місцевої виконавчої влади, державного контролю своїх повноважень у цій сфері та ігнорування вимог законодавства про оплату праці керівниками окремих підприємств, установ і організацій.

В.КАЛЮГА повідомив, що за результатами розгляду подань прокурорів  до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 службових осіб органів місцевої виконавчої влади, 5 – територіальної державної інспекції праці в області, 2 – головного управління статистики в області.

Відео дня

У ході перевірки встановлені численні факти умисної невиплати зарплати керівниками підприємств. Зокрема, у серпні прокуратурою Барвінківського району порушена кримінальна справа стосовно службових осіб приватного підприємства “Грушуваське” за фактом безпідставної невиплати працівникам зарплати, внаслідок чого станом на 1 серпня заборгованість  перевищувала 300 тис. грн.

Викрито також факти умисної невиплати заробітної плати працівникам підприємств, стосовно яких запроваджено процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Так, встановлено, що під час санації ВАТ “Куп’янський ливарний завод” виникла заборгованість з виплати зарплати в сумі 580 тис. грн. Протягом 2005-2006 рр. службовими особами цього підприємства при наявній заборгованості із зарплати здійснено безпідставні витрати грошових коштів товариства. За цим фактом Куп’янською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу.

Лише за прокурорського втручання керівництвом ВАТ „Харківська книжкова фабрика ім. Фрунзе” 31 серпня повністю погашено заборгованість з виплати зарплати в сумі 385 тис. грн. Керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності.

Крім того, встановлено і численні порушення вимог законодавства щодо використання найманої праці без оформлення трудових відносин та виплати зарплати  “в конвертах”. У серпні Лозівською міжрайонною прокуратурою та прокуратурою Московського району м. Харкова порушено кримінальні справи стосовно двох підприємців. У другому випадку справу скеровано до суду.

В цілому протягом 8 місяців органами прокуратури області пред’явлено понад 1000 позовів з питань виплати зарплати на загальну суму понад 1,2 млн. грн., з яких 800 розглянуто, задоволено 671 на суму 834 тис. грн.

Всього за наслідками прокурорських перевірок, проведених з початку року, порушено 88 кримінальних справ, 74 з яких скеровано до суду. Прокуратурою області вжито заходів для реального поновлення порушених прав громадян на оплату праці. За актами прокурорського реагування 329 посадових осіб притягнуто до відповідальності, відшкодовано 33 млн. грн. заборгованої зарплати.

Завдяки низці заходів, у тому числі прокурорського впливу, вжитих останнім часом, заборгованість з виплати зарплати за перший тиждень вересня в цілому по області скоротилася на  2,8 млн. грн. Станом на 8 вересня вона становила 43,4 млн. грн., повідомив В. КАЛЮГА.