У суботу, 9 вересня, в селищі Червоний Дінець Балакліївського району Харківської області пройшли святкування з нагоди 50-річчя газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування» дочірньої компанії «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України».

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, більш як 100 робітникам «Шебелинкагазвидобування» були вручені почесні грамоти та нагороди Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики України та НАК «Нафтогаз України».

Як відзначив директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування» Дмитро АЛЬОШИН, за 50 років існування з надр Шебелинського газоконденсатного родовища було добуто 1,1 трлн. кубометрів газу та більш як 10 млн. тонн газового конденсату. За його словами, протягом 50 років «Шебелинкагазвидобування» «тримає пальму першості серед газовидобувних підприємств України».

Відео дня

В свою чергу, як відзначив генеральний директор ДК «Укргазвидобування» Ілля РИБЧИЧ, у 2006 році «Шебелинкагазвидобування» видобуде 6,6 млрд. кубометрів газу, а загалом «Укргазвидобування» в 2006 році планує збільшити видобуток природного газу до 14,9 млрд. кубометрів. За його словами, зростання видобутку газу по компанії буде за рахунок введення в цьому році Кобзівського газоконденсатного родовища в Харківській області.

Також від Харківської облдержадміністрації кращим працівникам підприємства вручив нагороди голова Харківської облдержадміністрації Арсен АВАКОВ.

Також керівники області і НАК «Нафтогаз України» привітали присутніх з професійним святом – днем працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості, який щорічно відзначається у другу неділю вересня.

Довідка УНІАН. ГПУ «Шебелинкагазвидобування» – це найбільше з чотирьох добувних підприємств ДК «Укргазвидобування». Розробляє 39 родовищ газу, газового конденсату і нафти, розташованих на території Харківської, Полтавської, Луганської і Донецької областей. Основний обсяг видобування вуглеводнів (95%) приходиться на Харківську область.

У 2005 році ГПУ «Шебелинкагазвидобування» добуло 6,64 млрд. куб. м природного газу, що становить 45% від загального видобування ДК «Укргазвидобування» і 32% загальноукраїнського видобування.

Окрім видобування вуглеводнів, ГПУ «Шебелінкагазвидобування» спеціалізується на випуску і ремонті нафтогазового устаткування. Тут побудований експериментальний цех з виготовлення і ремонту нафтогазового устаткування. У 2005 році цех випустив продукції на 25 млн. грн., в 2006 році планується забезпечити випуск продукції на суму 35 млн. грн.