Сьогодні буде підбито підсумки конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови журі цього конкурсу Віктор ВЕЧЕРСЬКИЙ на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, вже проводилось 6 конкурсів, декілька разів змінювалися місця розташування даного меморіального комплексу. Він зазначив, що в першому турі нинішнього конкурсу було представлено 17 проектів, а в другому турі розглядається 5 проектів.

Відео дня

Заступник голови журі конкурсу повідомив, що меморіал має бути встановлено в районі Парку вічної слави.

За словами В.ВЕЧЕРСЬКОГО, якщо сьогодні одному з авторських колективів буде призначено першу премію, то в подальшому він братиме участь в реалізації проекту.

В розповсюдженому на прес-конференції прес-релізі сказано, що даний конкурс оголошено на виконання спільного рішення Київської міської державної адміністрації, Міністерства культури і туризму України, Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України.

У свою чергу, присутній на прес-конференції голова всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Т.Шевченка Павло МОВЧАН зазначив, що і на сьогодні “зберігається колосальна інерція і спротив спорудженню цього меморіалу”. За його словами, цей спротив існує, зокрема, з боку деяких політичних сил. Незважаючи на Укази колишнього Президента України Леоніда КУЧМИ та нинішнього Президента України Віктора ЮЩЕНКА, меморіал і досі не споруджено, весь час виникають проблеми - то з визначенням місця його встановлення, то ще з якихось причин, підкреслив П.МОВЧАН.

Він також висловив думку, що на сьогодні серед представлених на конкурс проектів меморіалу пам’яті жертв голодоморів “ідеального варіанту ще немає”, але є один з проектів, який можна реалізувати, доопрацювавши. П.МОВЧАН зауважив, що сьогодні журі якраз визначається з даного питання.

Крім того, П.МОВЧАН наголосив, що, на жаль, на сьогодні невідома “достеменна цифра” жертв Голодомору 1932-1933 років. Він зазначив, що, за різними оцінками, тоді загинуло від 7 до 10 млн. осіб. За словами П.МОВЧАНА, точну кількість жертв важко встановити, оскільки людей, які померли від голоду, ховали в одній могилі, а в села, де вимерли майже всі люди, масово переселяли людей з Росії.