Укрзалізниця закликає керівників областей поєднати зусилля щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів, пенсіонерів та інших пільговиків, які мають право, гарантоване законом, отримати допомогу від держави, оскільки самотужки Укрзалізниця з цим завданням не впорається.

Як повідомили УНІАН в управлінні взаємодії зі ЗМІ Укрзалізниці, за даними Головного фінансового управління Укрзалізниці, за перевезення пільговиків у приміському сполученні місцева влада Хмельницької, Полтавської, Черкаської, Чернігівської та Луганської областей за 7 місяців поточного року компенсувала залізницям менш як чверть витрат на перевезення пільговиків. А місто Київ на пільгові перевезення у цьому році, як і в попередні роки, не відшкодувало жодної копійки, оскільки ці кошти у місцевому бюджеті взагалі не були передбачені. Не набагато краща ситуація щодо підтримки пільговиків і в інших областях України, відзначає Укрзілізниця.

У місцевих бюджетах на 2006 рік на компенсацію за пільгові перевезення залізничним транспортом передбачено 60,6 млн. грн., з яких за 7 місяців цього року залізницям відшкодовано збитків на суму лише 25 млн. грн. При цьому у повідмленні зазначено, що за цей же період залізниці України недоотримали загалом 143,5 млн. грн. за перевезення пільгових категорій громадян у приміському сполученні., з яких 93,1 млн. грн. мали надійти від обласних і районних державних адміністрацій.

Відео дня

Стан розрахунків із залізницями України за пільгові перевезення викликає занепокоєння у залізничників, оскільки згідно зі ст. 9 Закону України „Про залізничний транспорт” збитки від пільгових перевезень повинні компенсуватись за рахунок державного або місцевого бюджетів, залежно від того, яким органом прийнято рішення про введення пільг. А відтак, залізниці України позбавлені можливості, надавати послуги з пільгових перевезень пасажирів за власний кошт, оскільки ведуть господарську діяльність згідно з фінансовим планом, йдеться у повідомленні.

Якщо підходи обласних керівників щодо формування і розподілу коштів місцевих бюджетів у частині видатків на компенсацію за пільгові перевезення залізничним транспортом не будуть переглянуті у відповідності до чинного законодавства, то залізниці України вже з жовтня 2006 року не зможуть продовжити обслуговування громадян на пільгових умовах, оскільки про джерела фінансування мають дбати губернатори, наголошує Укрзалізниця.