Державна адміністрація залізничного транспорту України „Укрзалізниця” заявляє: ситуація, що склалася із фінансуванням пільгових перевезень дітей та студентів є критичною. Останні роки Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту та Міністерство освіти і науки України кошти на пільгові перевезення закладали в державний бюджет в неповному обсязі.

Наразі Міністерство фінансів України офіційно повідомило Укрзалізницю, і висловило занепокоєння тим, що  видатки, пов’язані з наданням пільг на проїзд залізничним транспортом, у державному бюджеті на 2007 рік взагалі не заявлені Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту. Зі свого боку Укрзалізниця заявляє, що така недбалість Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту і персональна бездіяльність міністра Юрія Павленка  призведуть до того, що діти-пільговики будуть змушені платити повну вартість за проїзд на залізничному транспорті.

Укрзалізниця розцінює таку позицію високопосадовців, як відмову надавати юним українцям пільги на проїзд залізницею, і заявляє про персональну відповідальність за це  міністрів  Юрія Павленка, та Станіслава Ніколаєнка.

Відео дня

Залізничники наголошують, що  згідно зі ст. 9 Закону України „Про залізничний транспорт” збитки від пільгових перевезень повинні компенсуватись за рахунок Державного або місцевого бюджетів, в залежності від того, яким органом прийнято рішення про введення пільг. А відтак, залізниці України позбавлені можливості,  надавати послуги з пільгових перевезень пасажирів за власний кошт, оскільки ведуть господарську діяльність згідно з фінансовим планом.

Слід зазначити, що при потребі у компенсації за пільгові перевезення залізничним транспортом студентів на 2006 рік у сумі 96,7 млн. грн. у Державному бюджеті 2006 р. було враховано видатки на компенсацію за пільговий проїзд студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів в сумі 21,9 млн. грн. для залізничного, автомобільного та водного транспорту. Однак ця сума компенсує залізницям  України у 2006 році менше третини вартості наданих послуг. А від Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту компенсації на юних пільговиків навіть не передбачалися.

У зв’язку з цим, Державна адміністрація залізничного транспорту попереджає, що через невизначене джерело фінансування пільгових перевезень, залізниці України будуть змушені з жовтня 2006 року зупинити обслуговування громадян на пільгових умовах.  Адже ситуація з фінансуванням пільгових залізничних перевезень сягнула критичної межі.

Залізницями України за 7 місяців 2006 року не отримано компенсацій за послуги з перевезення студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів незалежно від форм власності на 33,4 млн. грн. Загалом компенсовано лише 12,6 млн. грн., у тому числі – перераховано виконавчими службами по боргах минулих років 0,6 млн. грн.

Станом на 1 серпня 2006 року заборгованість Міністерства освіти і науки України перед залізничниками за пільгові перевезення з урахуванням боргів минулих років складає 48,5 млн. грн.  (2003 рік – 6,3 млн. грн., 2004 – 3,1 млн. грн., 2005 рік – 17,7 млн. грн., за 7 місяців 2006 року – 21,4 млн. грн.) Крім того, Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту заборгувало залізницям України 34 млн. грн. (2005 рік – 17 млн. грн.,7 місяців 2006 року – 17 млн. грн.).

У разі, якщо міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко не поквапиться, щодо надання пропозицій до державного бюджету України на 2007 р. про виділення коштів на компенсації дітям-пільговикам, у наступному році залізничники будуть змушені здійснювати перевезення дітей на загальних підставах.

Управління взаємодії зі ЗМІ Укрзалізниці

Тел.: (044) 465-14-28, ф. 465-14-39,

presscenter@uz.gov.uа