8-9 вересня у Києві пройде VII Міжнародний фестиваль циганського мистецтва “Амала-2006”.

Про це сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив засновник і президент фестивалю, художній керівник циганського театру “Романс”, заслужений артист України Ігор КРИКУНОВ.

Метою фестивалю є збереження духовної скарбниці циганського народу та розвиток культури національних меншин України.

Відео дня

І.КРИКУНОВ повідомив, що з 2000 року у фестивалі “Амала” взяли участь десятки найвідоміших колективів та виконавців як з України, Росії Молдови, так і з Норвегії, Польщі, Македонії, Іспанії, Румунії, Чехії та багатьох інших держав.

Цього року на фестиваль запрошені циганські колективи та виконавці із Франції, Бельгії, Іспанії, Норвегії, Польщі, Словаччини. Відбудеться він на Співочому полі.

Під час проведення “Амали” всьоме буде піднято стяг циганського народу, звучатимуть циганські ватри, будуть встановлені циганські шатри та приїдуть кібітки.

За традицією на фестивалі буде вручено Ордени циганської дружби “Амала” за гідний внесок у збереження духовної скарбниці циганського народу у номінаціях: “Гордість нації”, “Меценат фестивалю”, “За підтримку єдиного в Україні державного циганського театру “Романс”.

Як повідомлялося на прес-конференції, кавалерами цього ордену вже є, зокрема, перший Президент України Леонід КРАВЧУК, екс-мер Києва Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО, народний депутат Геннадій УДОВЕНКО, голова Донецької облради Анатолій БЛИЗНЮК.

Як повідомив І.КРИКУНОВ, урочисте відкриття фестивалю відбудеться 8 вересня. Планується покладання квітів від учасників фестивалю та лідерів ромських організацій України до пам’ятника жертвам нацизму у Бабиному Яру, а також мітинг. О 16.00 у Володимирському соборі буде відправлено молебень за здравіє учасників фестивалю і всіх ромів з благословення Глави УПЦ Київського патріархату Філарета.

9 вересня у рамках фестивалю пройде конкурс гармоністів-аматорів, гала-концерт ромських колективів і виконавців.

Почесним гостем “Амали” стане народний артист України, радник Президента України з питань культури Володимир ГРИШКО, який також виступить на фестивалі.

Гостей пригощатимуть циганською національною кухнею. Запланована експозиція ромських художників і виставка майстрів народних ремесел.

Близько 22.00 відбудеться святковий фейерверк.

Спонсор “Амали”, громадянин Великої Британії, бізнесмен та меценат Гері БОУМЕН зазначив, що за прикладом відомого фінансиста і філантропа Джорджа СОРОСА утворив фонд для допомогти жителям України. Він виділив на проведення фестивалю понад 50 тис. доларів, але були також використані і кошти засновника фестивалю.

За словами Г.БОУМЕНА, він хоч є “народженим у Британії, батьки з українського роду”, але в нього циганська кров і душею він циган, і “понад 350 днів на рік мандрує”.