В Україні компанією МАЙЛІНУКС розроблена перша національна захищена операційна система (ОС) myLinux - український варіант системи Linux. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник генерального директора компанії МАЙЛІНУКС Олег МОЖАРОВСЬКИЙ.

Цей програмний продукт є операційною системою з відкритим початковим кодом.

За словами О.МОЖАРОВСЬКОГО, одним із завдань компанії МАЙЛІНУКС є створення в Україні національної багатозадачної, розрахованої на багато користувачів операційної системи на базі відкритого програмного середовища.

Відео дня

При цьому ОС myLinux є вітчизняним програмним продуктом, який може максимально задовольнити вимоги щодо надійності роботи, відповідності міжнародним відкритим і державним стандартам, підтримки української мови та безпеки інформації.

Як відзначив на прес-конференції заступник генерального директора компанії МАЙЛІНУКС з наукової роботи Євген ЄВТУШЕНКО, відкриті коди гарантують, що ніхто не зможе несанкціоновано одержати інформацію з комп`ютера. «Ми гарантуємо, що в цьому продукті, який ми даємо, не існує ніяких шпигунів від розробника, ніяких чорних дірок, які дозволять збирати вашу персональну інформацію: початковий код відкритий. Ви можете його віддати фахівцям, як це зробили ми - ми віддали його СБУ. Всі критичні фрагменти були переглянуті, перевірені на відсутність таких шпигунських програм. Ми повністю надаємо споживачеві початкові коди, більш того, цього вимагає ліцензія, по якій ми працюємо», - повідомив він.

Як наголошувалося на прес-конференції, комплекс засобів захисту інформації на базі операційної системи myLinux пройшов державну експертизу України з позитивним експертним висновком №83 від 25 липня 2006 року про відповідність вимогам нормативних документів системи технічного захисту інформації в Україні. Комплекс фактично є повноцінною захищеною ОС, яка має назву myLinux 3.1 ОКО.

За даними розробників, сфера застосування myLinux дуже широка - для домашнього використання, повнофункціональних робочих станцій і серверів Internet. «Узявши цей компакт-диск, ви одержуєте повноцінне робоче офісне місце з підключенням до Інтернету, електронної пошти, з можливістю обробки документів, зображень, перегляду фільмів, прослуховування музики і ще багато чого», - зазначив Є.ЄВТУШЕНКО. При цьому, за його словами, компанія може зробити варіант постачання myLinux з настройками під конкретного користувача.

Як наголошувалося на прес-конференції, вартість myLinux у кілька разів нижча вартості відомих і поширених операційних систем.

За даними О.МОЖАРОВСЬКОГО, за поточний період до операційної системи myLinux виявили зацікавленість такі державні установи, як Академія наук України, Держстандарт України, Міністерство освіти і науки України, Служба безпеки України, Міністерство оборони України.