У першому півріччі цього року місцевими судами Харківської області права керування транспортними засобами позбавлено 810 осіб.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі обласної прокуратури, згідно зі статтею 15 Закону України „Про дорожній рух” позбавлення права на керування транспортним засобом проводиться шляхом вилучення у водія посвідчення уповноваженими посадовими особами ДАІ МВС України. Проте, зазначає прес-служба, реально вилучено посвідчення на право керування у першому півріччі лише в 11 водіїв. Ці факти було зафіксовано у ході перевірки дотримання законодавства про адміністративні правопорушення органами Державтоінспекції області щодо виконання постанов про позбавлення права керування транспортними засобами, винесених судами у справах про адміністративні правопорушення.

Прокуратура констатує, що такі недоліки в роботі Державтоінспекції сприяють повторному вчиненню водіями правопорушень, пов’язаних з недотриманням правил дорожнього руху.

Відео дня

Зокрема, повідомляє прес-служба, постановою місцевого суду Дзержинського району м. Харкова у вересні 2005 р. за вчинення громадянином К. правопорушення було позбавлено права керування транспортними засобами на два роки. Проте постанова суду працівниками міжрайвідділу №2 ДАІ при УМВС України в області так і не була виконана. Це призвело до того, що у серпні 2006 р. цей же водій знову допустив керування автомобілем у стані сп’яніння.

Загалом за наслідками перевірок в органи ДАІ області принесено 22 протести, внесено 5 подань, винесено 2 постанови про порушення дисциплінарних проваджень. Прокуратурою області внесено також подання начальнику ГУМВС України в Харківській області про усунення виявлених порушень та притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

За даними прес-служби прокуратури, протягом 2005 р. місцевими судами Харківщини загалом було розглянуто 130 тис. 674 справи про адміністративні правопорушення. За наслідками їх розгляду понад 112 тис. осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, у тому числі 2827 позбавлені права керування транспортними засобами.