Громадянський форум України запрошує регіональні громадські рухи до спільних дій.

Відповідну заяву сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднили співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ, голова координаційної ради Громадського форуму Львова Олег МАЦЕХ, координатор із зв’язків з громадськістю Альянсу “Майдан” Володимир МАРТИНЮК та голова Експертної ради Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир ГОРБАЧ.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, О.МАЦЕХ зауважив, що планується об’єднати різні проекти різних громадських рухів та організацій. За його словами, раніше громадських рух був броунівським – “кожен працював самостійно, а сьогодні ми спробуємо спрямувати його в єдине русло”.

Відео дня

О.МАЦЕХ відзначив, що ГФУ розробив декларацію, де окреслено принципи, навколо яких потрібно об’єднуватись – добровільність, солідарність, толерантність, чесність, відвертість, об’єктивність, відкритість, гласність та інші.

Він повідомив, що форум працюватиме за рахунок громадських внесків та грантів, за які будуть надаватись ретельні звіти.

О.МАЦЕХ поінформував, що на початковому етапі робота ГФУ буде спрямована на регіональні рівні - пошук громадських організацій та громадських діячів, які добре проявили себе та на ділі довели дотримання окреслених принципів. Після цього кожен регіон обиратиме громадських координаторів.

“Таким чином знизу утвориться координаційна рада, яка здійснюватиме взаємодію і координацію рухів”, - сказав О.МАЦЕХ, додавши, що планується у вересні обрати регіональних координаторів, а в жовтні вже визначити спільні проекти.

У свою чергу Є.ЗАХАРОВ зауважив, що громадські організації займатимуться тим, чим вони займались раніше, водночас за рахунок обміну досвідом, інформацією їх робота матиме більший ефект. Він відзначив, що ГФУ має стати такою мережею, яка покликана прикладом своїх лідерів та активістів показувати громадянам можливості самоорганізації для вирішення конкретних завдань та проблеми.

“Доля української демократії має перейти з рук політиків до рук громадян. Українські громадяни переросли власних політиків, тому саме вони мають взяти на себе відповідальність за подальший розвиток країни”, - підсумували учасники прес-конференції.

На сьогодні до ініціативної групи ГФУ входить 16 громадянських діячів з різних регіонів України.