Проект SMART з профілактики ВІЛ/СНІД на робочих місцях, що фінансується Міністерством праці США, завершується в Україні 18 вересня, але буде продовжений за рахунок внутрішніх ресурсів підприємств, профспілок і неурядових організацій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила координатор проекту SMART в Україні Наталія ЛУК’ЯНОВА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Проект SMART став першим в Україні проектом, який підняв питання профілактики ВІЛ/СНІДУ у виробничій сфері. Цей проект був направлений не тільки на розповсюдження інформаційних буклетів серед працівників підприємств або на проведення навчальних семінарів. Ми сприяли кожному окремому підприємству в розробці політики профілактики ВІЛ/СНІД і поетапних програм», - сказала Н.ЛУК’ЯНОВА.

Відео дня

Координатор проекту уточнила, що проект SMART Академії сприяння освіті США був розрахований на 6 країн – Україну, Домініканську Республіку, Гаїті, Зімбабве, В`єтнам і Нігерію. Його загальна вартість становила 9 млн. дол. «Україна одержала 1/6 частину виділених грошей. Це найдешевший, але найефективніший проект», - вважає вона.

За словами Н.ЛУК’ЯНОВОЇ, в рамках реалізації проекту було підготовлено близько 100 тренерів для роботи на підприємствах з профілактики ВІЛ/СНІДу. У реалізації проекту брали участь 40 українських підприємств, ряд профспілкових організацій, а також Міністерство праці і соціальної політики. «Ми розраховуємо, що робота, розпочата в рамках проекту SMART, буде продовжена за рахунок внутрішніх ресурсів», - підкреслила координатор проекту.

У свою чергу представник Федерації профспілок України Віталій ЛЕГКОВ повідомив, що ближчим часом для продовження початої роботи буде створена громадська організація, яка здійснюватиме функції координатора заходів у області профілактики ВІЛ/СНІД на робочих місцях. «У реалізації проекту SMART взяли участь 20 з 70 організацій Федерації профспілок. Найбільш активними були профспілки медиків і працівників морського транспорту. Громадська організація зараз проходить стадію реєстрації, й профспілки стануть одними з її засновників», - повідомив він.

Довідка УНІАН. Проект SMART є учбово-профілактичним проектом, направленим на запобігання розповсюдженню ВІЛ/СНІД у виробничому середовищі. В Україні цей проект було розпочато в 2002 році. Діяльність проекту направлена на зміцнення стратегічного партнерства між урядом, підприємствами, профспілками і недержавними організаціями для впровадження політики і створення програм профілактики ВІЛ/СНІД, навчання, догляду і підтримки ВІЛ-позитивных працівників.