Міноритарні акціонери банку «БІГ Енергія» звинувачують менеджмент банку в неефективності. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив представник міноритарного акціонера банку Василя ШЕВЧУКА - Ігор ВОЗНИК.

Він повідомив, що, на думку його клієнта, «єдиний вихід із ситуації, що склалася в банку, - введення тимчасової адміністрації».

За словами І.ВОЗНИКА, слідчим відділом податкової міліції Державної податкової адміністрації Києва порушена кримінальна справа стосовно посадовців банку «БІГ Енергія» за статтею «ухилення від сплати податків». Також він сказав, що управлінням Служби безпеки України порушена кримінальна справа за ст. 209 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність «за відмивання і легалізацію коштів, одержаних злочинним шляхом».

Відео дня

Крім того, на прес-конференції він наголосив, що заяви керівництва банку «БІГ Енергія» про те, що В.ШЕВЧУК причетний до «рейдерських атак» на банк, не відповідають дійсності.

І.ВОЗНИК також заявив, що його клієнт не має жодного відношення до російського бізнесмена Костянтина ГРИГОРИШИНА, якого менеджмент банку називав організатором «рейдерського руху», направленого на дискредитацію банку.

«Ні я, ні мій клієнт не контактували, не одержували винагороду, не вступали у відносини з паном ГРИГОРИШИНИМ або з його довіреними особами» - сказав І.ВОЗНИК.

Про свого клієнта І.ВОЗНИК повідомив, що той займається аграрним бізнесом, при цьому, наскільки великим є бізнес В.ШЕВЧУКА, він не сказав. Також І.ВОЗНИК зазначив, що В.ШЕВЧУК планував, після детальнішого вивчення роботи банку, збільшити свій пакет акцій (за даними банку, В.ШЕВЧУК у квітні 2006 року як фізична особа придбав у іншої фізичної особи пакет акцій у кількості 1075 шт. за ціною 4,65 грн. за штуку, або 0,00215% від загального капіталу банку - УНІАН).

І.ВОЗНИК зазначив, що його клієнт подав три позовні заяви до Печерського районного суду Києва, в яких просить відмінити державну реєстрацію банку «БІГ Енергія», відкликати банківську ліцензію, а також припинити ліцензію на валютні операції. За його словами, всі три позови об`єднані в одне провадження, і засідання по даній справі призначене на 29 серпня.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня керівництво банку «БІГ Енергія» звинуватило бізнесмена К.ГРИГОРИШИНА в організації «рейдерського руху» проти банку. На думку менеджменту банку, одним із елементів цього руху були позови, подані міноритарним акціонером банку Василем ШЕВЧУКОМ у Печерський суд Києва.

ВАТ Банк «БІГ Енергія» (м. Київ) зареєстрований Національним банком України у вересні 1993 року.

Активи банку на кінець першого півріччя ц. р. становили 984 млн. 669 тис. грн., зобов`язання - 835 млн. 928 тис. грн., власний капітал - 148 млн. 741 тис. грн., статутний капітал банку на 30 червня ц.р. становив 100 млн. грн.

Чистий прибуток банку «БІГ Енергія» в першому півріччі 2006 року становив 968 тис. грн.

На кінець червня 2006 року ніхто з акціонерів банку не володів більш як 10% акцій.

При цьому, серед акціонерів банку: ВАТ «Сумське НВО ім. М.В.Фрунзе», ВАТ «Полтаваобленерго», ВАТ «Львівобленерго», ВАТ «Запорізький кабельний завод», ВАТ «Запоріжтрансформатор», ВАТ «Запорізький завод феросплавів» і ряд інших підприємств.

За даними банку, на сьогодні К.ГРИГОРИШИН напряму не є акціонером ВАТ Банк «БІГ Енергія», при цьому опосередковано володіє близько 30% акцій банку через зв`язані підприємства.