Студенти міста Сум вимагають звільнити з посади начальника Управління з питань діяльності органів юстиції та правоохоронних органів Секретаріату Кабінету Міністрів України Миколу ПЛЕХАНОВА.

Про це повідомив член ради Сумського обласного об’єднання громадян «Громадська ініціатива «Нічний дозор» Микола ЧЕРНОТИЦЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

М.ЧЕРНОТИЦЬКИЙ розповів, що студенти провели акції протесту біля Секретаріату Президента та Кабінету Міністрів України і направили листи Президенту України Віктору ЮЩЕНКО, прем’єр-міністру Віктору ЯНУКОВИЧУ та міністру внутрішніх справ Юрію ЛУЦЕНКУ з відповідною вимогою.

Відео дня

Він нагадав, що під час “студентської революції” 2004 року, направленої проти об’єднання трьох вузів - Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету та Сумського державного педагогічного університету ім. А.Макаренка - у Сумський національний університет, саме М.ПЛЕХАНОВ був начальником УМВС України в Сумській області. М.ЧЕРНОТИЦЬКИЙ підкреслив, що саме за його керівництва мирні учасники протесту з Сум, які йшли пішки до Києва на знак протесту проти реформування своїх вузів, переслідувалися сумською міліцією, були безпідставно побиті та заарештовані, було розгромлено наметове містечко.

“Невже призначення Віктора ЯНУКОВИЧА на посаду прем’єр-міністра України означає реабілітацію для таких людей, людей з команди Володимира ЩЕРБАНЯ? Як такі призначення кореспондуються з принципами, заявленими в Універсалі національної єдності?”, - наголосив студент.

У оприлюдненому листі студентів до Президента, прем’єра та міністра внутрішніх справ, зазначається, що “дії, які тоді чинили працівники міліції проти студентів, не підпадають ні під норми законності, ні під норми моралі, ні під норми здорового глузду. Без будь-яких, навіть формальних причин, міліціонери влаштували полювання на студентів”. Також у листі нагадується, що під час арештів студентів було затримано і народного депутата України В’ячеслава КИРИЛЕНКА.

“Ми обурені тим, що пан М.ПЛЕХАНОВ не постав перед судом за свої вчинки. Його вину взяли на себе чиновники МВС меншого рангу. Але призначати таку людину в Секретаріат Кабінету Міністрів просто неприпустимо! Саме про це сказано в Універсалі національної єдності: “...Засвідчуючи, що стрижнем консолідації народу є безумовне додержання принципів демократії та поваги до прав людини, дотримання європейського вибору України, …Реформування правоохоронних органів відповідно до європейських стандартів, приведення кримінального законодавства, кримінального судочинства у відповідність із стандартами і рекомендаціями Комітету міністрів Ради Європи, Європейського Союзу та рішеннями Європейського Суду з прав людини”. “Ці принципи ніяк не кореспондуються з призначенням М.ПЛЕХАНОВА!”, - наголошується у листі.

Активіст “студентської революції” 2004 року, член «Громадської ініціативи «Нічний дозор» Сергій СВИРДЛЕНКО пообіцяв, що акції студентів будуть продовжуватися, поки М.ПЛЕХАНОВА не буде звільнено.

Як повідомляв УНІАН, 20 квітня 2004 р. Президент України Леонід КУЧМА доручив Кабінету Міністрів України утворити Сумський національний університет на базі трьох сумських університетів, що ліквідуються. Уряд своїм розпорядженням від 17 червня створив Сумський національний університет на базі Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету та Сумського державного педагогічного університету ім. А.Макаренка.

З 28 червня 2004 р. студенти, протестуючи проти об`єднання трьох вузів в один, організували наметове містечко. 1 серпня, коли студенти мали намір відправитися пішим походом на Київ та оголосити про початок Всеукраїнської студентської акції непокори, наметове містечко було знесене, деякі студенти заарештовані. 2 серпня учасники акції вирушили у піший похід до Києва. 6 серпня близько 8.00 на кордоні Полтавської і Сумської областей міліція стала затримувати студентів, які йшли до Києва. При цьому застосовувалася фізична сила не тільки до них, але й до народних депутатів України і місцевих депутатів. Через добу суд звільнив затриманих студентів, присудивши їм по добі адмінарешту.

10 серпня 2004 р. Л.КУЧМА скасував Указ про утворення Сумського національного університету.