Голова Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард БАГІРОВ занепокоєний відмовами судів на звернення медиків, підкріплені документальними висновками, звільняти з місць позбавлення волі тяжкохворих засуджених, що передбачає Кримінально-процесуальний кодекс України.

Як заявив він сьогодні на прес-конференції в УНІАН, "у 90 із 100 випадків суди відмовляють медикам у достроковому звільненні засуджених на підставі їхнього вкрай поганого стану здоров’я, хоча стаття 408 Кримінально-процесуального кодексу України це передбачає".

Як передає кореспондент УНІАН, за словами Е.БАГІРОВА, мова йде про тисячі громадян, які знаходяться в місцях позбавлення волі, хворіючи на тяжкі форми туберкульозу та СНІД і не маючи можливості нормально лікуватися, оскільки на півтори тисячі засуджених бюджетом Держдепартаменту з питань виконання покарань щомісяця передбачається лише 1 тисяча гривень. "Людину, що скоїла тяжкий злочин, мають лишати волі, але не здоров’я та права на лікування", - зазначив він.

Відео дня

Як приклад неналежного ставлення судів до засуджених Е.БАГІРОВ та присутній на прес-конференції адвокат Олег МУСІЄНКО навели ситуацію, в якій опинився засуджений до 7 років позбавлення волі за участь у груповому розбої киянин Євген БОНДАРЕНКО. За словами адвоката, ця людина не брала участі у злочині, а лише "спостерігала" за його скоєнням, але отримала такі ж, як інші учасники, терміни покарання. Виносячи вирок, як зазначив адвокат, суд не взяв до уваги той факт, що Є.БОНДАРЕНКО визнаний психіатрами хворим і те, що він також хворіє на СНІД 4-ї (останньої) стадії.

Як зауважив О.МУСІЄНКО, звернення лікарів колонії до суду з вимогою достроково звільнити хвору людину були безуспішними, а лікувати засудженого в умовах колонії неможливо. Враховуючи ці обставини, О.МУСІЄНКО сказав, що вже підготував документи для звернення за захистом прав свого підзахисного до Європейського суду.