Значні порушення якості метрологічного забезпечення установ охорони здоров’я Харківщини виявили фахівці відділу державного нагляду Державного підприємства “Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” (ДП “Харківстандартметрологія”).

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі ДП “Харківстандартметрологія”,  у ході перевірки істотну увагу було приділено засобам вимірювальної техніки, результати вимірювань яких використовуються з метою забезпечення захисту життя й охорони здоров`я громадян.

За даними прес-служби, з перевірених 10 лікувальних закладів тільки у двох лабораторії атестовані на право проведення вимірювань, всі інші працюють з порушенням Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність». Серед перевірених установ - 3 дитячі поліклініки, лабораторії, засоби вимірювальної техніки у відділеннях, поліклініках, аптеках. Якщо лабораторія не атестована, констатують фахівці, лікар не може бути впевненим у достовірності її результатів, а тому значно підвищується можливість помилки при постановці діагнозу.

Відео дня

Із перевірених 582 медичних приладів, серед яких кардіографи, фотометри, тонометри, термометри та ін.,  не відповідають вимогам Закону «Про метрологію і метрологічну діяльність» і дають непідтверджені результати 203, тобто майже 35%. Особливо поганий стан справ із забезпеченістю повіреними приладами зафіксований в районах області.

За результатами проведених перевірок до керівників медичних установ та їхніх підрозділів, де були виявлені порушення, застосовані штрафні санкції - виписано 18 адміністративних протоколів на суму 4,2 тис. грн., видані 10 приписів про заборону на використання приладів, що дають непідтверджені результати, а також 8 приписів про заборону проведення вимірювань у неатестованих лабораторіях.