Прес-служба лідера Одеської обласної організації партії «Народний Союз Наша Україна» Олексія КОЗАЧЕНКА заявляє, що напад на О.КОЗАЧЕНКА в 2004 році мав замовний характер і прокуратура підтвердила відсутність складу злочину в його діях.

Так на прохання УНІАН прес-служба О.КОЗАЧЕНКА прокоментувала звернення до Президента України Віктора ЮЩЕНКО матері загиблого в 2004 році жителя смт. Роздільна Одеській області Олексія Жеребка Тетяни ЖЕРЕБКО.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні на прес-конференції Т.ЖЕРЕБКО повідомила, що направила лист Президентові України з проханням про допомогу в розкритті справи про вбивство її сина Олексієм КОЗАЧЕНКОМ. На прес-конференції член правозахисної організації “Право” Володимир УЩАКОВСЬКИЙ розповів, що О.Жеребко був убитий в ніч з 23 на 24 липня в Одесі, де він відпочивав разом зі своїм товаришем. За словами В.УЩАКОВСЬКОГО, ввечері, повертаючись з пляжу, вони підійшли до О.КОЗАЧЕНКА, який на той час був народним депутатом України, і попросили закурити. У відповідь, стверджує правозахисник, О.КОЗАЧЕНКО зайшов у свій автомобіль “Фольксваген Туарег”, дістав пістолет ТТ і відкрив вогонь. Дві кулі потрапили в О.Жеребка: одна в голову, інша у верхню частину тулуба. За словами В.УЩАКОВСЬКОГО, не дивлячись на те, що міліцією було встановлено, що стріляв О.КОЗАЧЕНКО, справа була припинена наприкінці 2004 року Генеральною прокуратурою.

Відео дня

Правозахисник повідомив, що матір загиблого не визнають потерпілою у цій справі, відповідно, не видають постанову Генеральної прокуратури про його припинення, що не дає можливості матері оскаржити дії прокуратури в суді.

У відповідь на ці заяви прес-служба лідера Одеської облогранізації НСНУ зазначає, що «19 січня 2005 року прокуратура Одеської області припинила провадження у кримінальній справі за фактом убивства О.Жеребка і незаконного поводження із зброєю і боєприпасами за відсутністю в діях О.КОЗАЧЕНКА складу злочину. Все, що викладено в інформації УНІАН представником матері загиблого В.УЩАКОВСЬКИМ, ми вважаємо суб`єктивним. Хоча вона має повне право, як будь-який громадянин України, звернутися до Президента України, в прокуратуру та інші правоохоронні органи».

При цьому прес-служба заявляє: «Ми ж, у свою чергу, вважаємо, що напад на О.КОЗАЧЕНКА мав замовний характер, про що яскраво свідчать деталі розслідування кримінальної справи правоохоронними органами».

Як повідомляв УНІАН з посиланням на інформацію депутатської групи “Центр”, близько опівночі 23 липня в 2004 р. в Одесі двоє невідомих напали на О.КОЗАЧЕНКА, з яким були члени його сім`ї. Двоє озброєних злочинців чекали народного депутата біля будинку, де він живе, повалили його і почали жорстоко бити. Проте, не дивлячись на одержану травму голови, О.КОЗАЧЕНКО зумів вибити у одного з нападників пістолет ТТ. Далі, в цілях оборони, він з нього кілька разів вистрілив, після чого бандити почали тікати. Пізніше, неподалік від місця події, один із них (раніше тричі судимий) був знайдений тяжкопораненим і через деякий час помер.

Прокуратура Одеської області порушила дві кримінальні справи: одну - за фактом смерті громадянина Олексія Жеребка, а другу – за фактом незаконного носіння і зберігання вогнепальної нарізної зброї.

Тоді ж Генеральна прокуратура заявляла, що не бачить підстав для порушення кримінальної справи за фактом нападу на народного депутата О.КОЗАЧЕНКА як на державного діяча.

У вересні в 2004 р. старший слідчий у особливо важливих справах Генеральної прокуратури України перекваліфікував справу стосовно нападу на О.КОЗАЧЕНКА з ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України ("хуліганство") - на ч. 2 ст. 346 – "спричинення легких тілесних пошкоджень народному депутатові у зв`язку з виконанням ним професійного обов`язку або громадської діяльності".