Дзержинський районний суд м. Харкова підтримав рішення депутатів Харківської міськради про надання російській мові у Харкові статусу регіональної.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської міськради, Дзержинський райсуд, розглянувши позов прокурора м. Харкова Володимира СУХОДУБОВА, “заявлений в інтересах держави в особі Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України до Харківської міської ради про визнання нечинним та скасування рішення Харківської міської ради від 06.03.2006 року №43/06 «Про російську мову в м. Харкові», у задоволенні позову відмовив”.

“Безумовною підставою для відмови в задоволенні позову”, стало те, повідомляє прес-служба, що “позов було подано прокурором з пропуском строків”.

Відео дня

Суд констатував, що рішення Харківської міськради про російську мову прийнято “на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України”. Відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», йдеться у повідомленні прес-служби про ухвалу суду, “вирішення питань про мову (мови), якою користуються у своїй роботі рада, її виконавчий орган та яка використовується в офіційних оголошеннях, віднесено до виключної компетенції міської ради”.

Суд визнав, що при прийнятті рішення №43/06 Харківська міськрада керувалася вимогами Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Регіональною або мовою меншин, йдеться у повідомленні прес-служби,  “є мова, яка традиційно використовується в межах певної території держави громадянам цієї держави та відрізняється від офіційної мови цієї держави. Російська мова відповідає критеріям встановленим статтею 1 Європейської Хартії для визнання тієї чи іншої мови регіональною”.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня 2006 р. Харківська міськрада ухвалила рішення, яким визнала російську мову в Харкові регіональною та встановила використання російської мови як робочої мови у своїй роботі, в офіційних документах, повідомленнях тощо.

 

В середині травня прокурор В.СУХОДУБОВ опротестував це рішення, і після того як депутати відхилили протест, прокурор звернувся до суду. Свою позицію прокурор умотивовував тим, що рішення міськради не відповідає Конституції та законам України, у зв’язку з чим підлягає скасуванню. У протесті зокрема зазначалося, що “згідно з Конституцією України українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, і порядок застосування мов визначається виключно законами України”.

Згідно з Законом “Про мови в Українській РСР”, наголошував прокурор, мови національних меншин, у тому числі і російська мова, можуть використовуватися поряд з українською мовою в роботі міської ради лише в тих містах, де громадяни інших національностей становлять більшість. За даними ж Всеукраїнського перепису 2001 р., зазначається у протесті прокурора, більшість харків’ян є української національності. Крім того, наголошував прокурор, Європейська хартія регіональних мов або мов меншин, до якої апелює Харківська міська рада, не оперує таки поняттями, як “мови національних меншин”, і порядок запровадження заходів, передбачених Хартією та межі їх застосування, не встановлені.

Рішення Харківської міськради про статус російської мови свого часу викликало численні протести місцевих національно-демократичних сил і правозахисних організацій Харківщини, які побачили в цьому порушення Конституції і законів Україні і, зокрема, продовження традицій русифікації на Сході України, наступ на українську мову в регіоні і порушення прав україномовного населення.