Журналіст “5-го каналу” Альона КОЧКІНА та її адвокат Олександр ПЛАХОТНЮК заявляють, що зараз продовжується досудове слідство щодо несанкціонованого спостереження за знімальною групою “5-го каналу” в Донецьку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

А.КОЧКІНА нагадала, що 8 травня 2005 року в Донецьку її знімальна група почала зйомки фільму для проекту “Закрита зона” на “5-му каналі”.

Відео дня

11 травня в рамках цього проекту журналістка планувала відзняти матеріал про донецькі компанії, які знаходяться під впливом бізнесмена Ріната АХМЕТОВА, зокрема пивзавод “Сармат” та фірму “Люкс”.

А.КОЧКІНА розповіла, що відразу після того, як автомобіль “5-го каналу” зупинився біля в’їзду на територію компанії “Люкс”, і журналісти збирались розпочати зйомку, до них підійшли два чоловік у камуфляжній формі і намагались завадити цьому. За словами журналістки, при цьому вони відмовились показати свої посвідчення. Після недовгих суперечок один з охоронців вигукнув: ”Нехай знімають” і журналісти продовжили свою роботу.

А.КОЧКІНА зауважила, що в процесі зйомки їй на мобільний зателефонував водій автомобіля “5-го каналу” і сказав, що журналістів знімають на відеокамеру з припаркованої поруч машини. За словами журналістки, цей же автомобіль (срібляста Skoda) переслідував їх, а його пасажири продовжували зйомку вже після від’їзду групи, однак їм вдалося “відірватися” і втекти.

Після цього інциденту А.КОЧКІНА написала заяву в міліцію і знімальна група попрямувала до Києва.

Журналістка сказала, що протягом певного часу їй дзвонили з прокуратури, однак жодної реакції на викладені нею факти з боку правоохоронців не було.

За її словами, лише після появи на “5-му каналі” відзнятого фільму про Донецьк, у якому фігурували усі наведені епізоди, проти одного з охоронців було порушено кримінальну справу за ст. 171 част.1 Кримінального кодексу України - перешкоджання діяльності журналістів.

Журналістка розповіла, що після “відомого” обшуку у фірмі “Люкс” було вилучено два відеофайли з фрагментами запису роботи журналістів “5-го каналу”. Обидва були продемонстровані на прес-конференції.

Адвокат О.ПЛАХОТНЮК, у свою чергу, додав, що кримінальна справа проти охоронця пізніше була передана до суду. Він нагадав, що той був засуджений, але відразу амністований. Адвокат додав, що “на сьогодні якихось зв’язків охоронців з іншими особами, які могли б давати їм накази, не виявлено, тому охоронець постав перед судом самостійно”.

Що стосується справи про відеоспостереження за роботою журналістів, то О.ПЛАХОТНЮК зазначив, що “це була прихована відеозйомка, і на її проведення згоди не було”. Тому, за його словами, “за цим фактом є кримінальна справа і зараз проводиться досудове слідство щодо мотивів даного спостереження”.