10 серпня 2006 р., 12:00, УНІАН. Прес-конференція лідера Української народної партії Юрія КОСТЕНКА щодо розширення акцій протесту Української народної партії проти формування "помаранчево-блакитно-червоної" більшості та уряду.

8 серпня Правління УНП ухвалило рішення продовжувати акції протесту, розпочаті в липні. Головною їх вимогою був розпуск нинішнього складу парламенту, який, на думку УНП, не відображає інтересів українського суспільства, а лише інтереси крупного капіталу.

УНП розгорнула намети на Майдані після створення "антикризової коаліції" на знак протесту проти "коаліційного перевороту" у Верховні Раді. Станом на 10 серпня УНП залишається останньою політичною силою, яка не згорнула намети на Майдані.

Відео дня

УНП має намір провести на Майдані Незалежності опитування на тему "За кого пропав твій голос?" та "Кого б ти не хотів бачити в Уряді?". УНП також заплановано Всеукраїнську акцію "Захисти українське!"

4 серпня спеціальною Заявою УНП оголосила про перехід в опозицію до Верховної Ради та сформованого нею Уряду.

12 серпня на Майдані Незалежності розпочнеться опитування

"За кого пропав твій голос?"

Опитування "За кого пропав твій голос?" розпочне 12 серпня на Майдані Незалежності Українська народна партія. Мета – з`ясувати думку політично активних громадян, які голосували на парламентських виборах у березні 2006 року за помаранчеві блоки, чи не вважають вони свій голос таким, що "пропав".

Як відомо, під час виборочої кампанії керівники помаранчевих блоків у боротьбі за голоси використовували не стільки аргументи проти політичних та ідеологічних опонентів, скільки заклик "не дай пропасти своєму голосу", адресований помаранчевому електорату, який не мав наміру голосувати за помаранчеві мегаблоки.

Опитування "За кого пропав твій голос?" буде продовженням акцій протесту УНП проти формування "помаранчево-блакитно-червоного" уряду ЯНУКОВИЧА.  

Позиція УНП після розвалу "помаранчевої коаліції"у документах

07.07.2006 ЗАЯВА Української Народної Партії з приводу розвалу Помаранчевої коаліції і обрання Головою Верховної Ради О.Мороза

"6 липня в сесійній залі Верховної Ради відбулася підступна зрада національних інтересів та ідеалів Майдану... О.МОРОЗ разом з іншими ключовими фігурантами фракцій демократичної коаліції несуть за це персональну відповідальність… Ускладненню ситуації сприяли також непослідовність і нерішучість Президента у виконанні наказів Майдану, помилки в кадровій політиці, несформованість дієздатного Секретаріату Президента"...

11.07.2006 ЗАЯВА УНП про спробу узурпації влади та розпуск Верховної Ради України

"Українська народна партія вважає «новоутворену» т. зв. антикризову коаліцію спробою реваншу вчорашнього комуно-олігархічного режиму. Антиукраїнські лівацько-олігархічні сили в парламенті (Партія регіонів, СПУ, КПУ), порушуючи Конституцію України і Регламент Верховної Ради, розпочали узурпацію влади в країні. … УНП вважає, що влада, побудована на зраді, політичному шахрайстві, ігноруванні українського законодавства не має перспективи. … УНП вважає, що призначення В.Януковича на посаду Прем’єр-міністра України стало б великою національною ганьбою для українського народу, оскільки на лідерах Партії регіонів важким тягарем лежить політична відповідальність за фальсифікацію Президентських виборів 2004 року, факт якої підтвердив Верховний Суд України. … Українська Народна Партія звертається до Президента України В.ЮЩЕНКА виконати свої обов’язки гаранта Конституції і на підставі Конституції та законів України розпустити Верховну Раду нинішнього скликання. … УНП звертається до громадян України взяти найактивнішу участь в акціях протесту на захист демократії в Україні і недопущення до влади сепаратистів, фальсифікаторів виборів та політичних зрадників".

1.08.2006 Звернення УНП до Президента України В.Ющенка „Про розпуск Верховної Ради України” (передано до Секретаріату Президента 2.08.2006)

"За 4 місяці, що минули після березневих виборів, Верховна Рада України довела свою неспроможність вирішувати складні питання, що стоять перед українським суспільством. Це пов`язано з тим, що, внаслідок застосування маніпулятивних виборчих технологій до парламенту потрапили лише партії і блоки, що представляють політико-бізнесові угрупування, які ведуть непримиренну війну за перерозподіл власності. Спекулюючи на соціальних проблемах 95-ти відсотків населення України, до Верховної Ради потрапили представники 5-ти відсотків населення, яке свій добробут пов`язує з процвітанням кланово-олігархічних груп, що стоять за цими партіями та блоками. Саме ця суперечність між фальшивими виборчими гаслами і справжніми цілями наскрізь криміналізованих бізнес-холдінгів Верховної Ради України є причиною того, що через чотири місяці після виборів Верховна Рада не спромоглася сформувати дієздатний Уряд, як того вимагає Конституція України...Українська Народна Партія вбачає єдиний вихід із глибокої соціально-політичної кризи у розпуску Верховної Ради України на підставі ст.90 Конституції України та проведення вільних демократичних виборів... Закликаємо Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, проявити рішучість і послідовність у захисті української державності від зазіхань з боку кланово-олігархічної Верховної Ради і призначити позачергові вибори парламенту."

2.08.2006 УНП під стінами ВР провела масову акцію з вимогою розпустити парламент

Учасники акції пройшли ходою від пам`ятника Т.Шевченку до парламенту.

Гасла – "Геть Верховну зраду!", "Україні – український парламент!", "Мороз – зрадник майдану", ін.

4.08.2006 ЗАЯВА УНП з приводу політичної кризи в Україні

"Багатомісячна боротьба за владні портфелі помаранчевої команди, якій український виборець двічі поспіль довірив владу, завершилася політичним реваншем антиукраїнських сил, згуртованих навколо Партії регіонів. Відповідальність за цю поразку несуть лідери помаранчевої команди – Ю.Тимошенко, Р.Безсмертний, О.Мороз, а також Президент, який надто довго спостерігав за розгулом владних апетитів членів помаранчевої команди. Зрада ідеалів Майдану відбулася спочатку в таборі “помаранчевих”, а потім – у Секретаріаті Президента... Приєднання фракції "Наша Україна" до так званої "антикризової коаліції" та подання кандидатури В.Януковича на посаду прем`єр-міністра України не врегулює парламентську кризу – це зрада ідеалів Майдану та втрата часу, а не вирішення проблеми...УНП заявляє, що спроба Президента об’єднати схід і захід країни створенням “помаранчево-блакитно-червоної” коаліції не може бути успішною, оскільки в парламенті відсутня фракція національно-демократичних сил як потужна противага антиукраїнській політиці нової більшості. УНП також наголошує, що підписаний Універсал національної єдності – це лише декларативний політичний документ, який, не маючи статусу Закону України, слугуватиме прикриттям усіх антиукраїнських дій уряду Януковича, комуністів та соціалістів. У ситуації, що склалася, УНП заявляє про перехід в опозицію до антиукраїнського парламенту та до сформованого ним уряду. УНП ініціює створення правої опозиції антиукраїнській владі та оголошує про початок формування національно-патріотичного фронту захисту української державності й демократії".

9.08.2006 ЗАЯВА Української Народної Партії з приводу формування уряду

"До складу новообраного уряду ввійшли ті очільники колишнього режиму, що здійснювали зафіксовану Верховним Судом фальсифікацію президентських виборів 2004 року; лідери тих політичних сил, у програмних документах яких містяться антиконституційні та антидержавні норми (про статус мов, про федералізм, про стратегічний зовнішньо-політичний курс). Частина з “нових урядовців” – це сумновідомі з часів КУЧМИ політики, проти яких порушувалися кримінальні справи...", Українська народна партія вважає відкритим на сьогоднішній день Питання про те, хто несе політичну відповідальність за щойно сформований уряд, оскільки "уряд сформовано за умов, коли коаліція нового формату (за участі “Нашої України”) ще не створена", а єдиною формально існуючою на сьогодні є "антикризова коаліція".

Прес-служба Української народної партії

 (044) 235-70-42, 234-59-17

www.unp-ua.org

www.kostenko.unp-ua.org