Представники комітету «Антикорупція» і Всеукраїнської молодіжної організації «Молодь – надія України» мають намір з 10 по 18 серпня пікетувати будівлю Конституційного суду України з вимогою скасувати нову редакцію закону про державні закупівлі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова ВМО Вадим ГЛАДЧУК.

Довідка УНІАН. Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» й інших законодавчих актів України» ВР прийняла 15 грудня 2005 року. Цим законом, зокрема, вводиться принцип громадського контролю за держзакупівлями, уточнюються окремі процедурні питання, що стосуються порядку розкриття тендерних пропозицій.

Відео дня

У січні 2006 року Президент України ветував цей закон. На думку Президента, ряд його положень не відповідає Конституції України, Бюджетному кодексу України, законам України «Про Антимонопольний комітет України» і «Про Рахункову палату».

21 лютого Верховна Рада подолала вето на Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» - «за» проголосували 314 народних депутатів із 404, зареєстрованих в залі

10 березня В.ЮЩЕНКО його підписав. 17 березня закон набув чинності.

Водночас, у зв`язку з набуттям чинності змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти Міністерство економіки України прогнозує погіршення макроекономічних показників, навіть розвиток інфляційних процесів. Мінекономіки вважає, що це може привести до дестабілізації роботи державних суб`єктів господарювання, оскільки поширює на них тендерні процедури.

21 квітня віце-президент Тендерної палати Антон ЯЦЕНКО заявив, що критика нової редакції закону про держзакупівлі пов`язана з небажанням урядовців відмовлятися від практики «відкотів». За його словами, новий закон значно посилив проведення тендерних процедур із закупівлі товарів і послуг державними підприємствами, чим припинив можливість зловживань при виборі постачальників.