Відсутність офіційно призначених прем`єр-міністра, голів Верховного і Конституційного судів, які відповідно до законодавства повинні бути присутніми на церемонії приведення до присяги нових суддів Конституційного суду, не є перешкодою для проведення цієї процедури у Верховній Раді України.

Таку думку висловив суддя Конституційного суду у відставці Микола КОЗЮБРА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Сьогодні в Україні немає офіційно призначених прем`єр-міністра, голів Конституційного і Верховного суду. Але це не безвихідь – адже ці посадові люди не могли б бути присутніми і за інших умов, наприклад, у разі їхньої тривалої і тяжкої хвороби», - сказав М.КОЗЮБРА.

Відео дня

Суддя КС у відставці зазначив, що приведення до присяги нових суддів Конституційного суду в такій ситуації відповідатиме положенням Конституції.

У свою чергу, суддя КС у відставці Петро МАРТИНЕНКО відзначив, що для приведення до присяги суддів “не потрібен кворум депутатів і не потрібно голосування”. «Суддя виходить на трибуну, зачитує текст присяги і все», - пояснив він.

П.МАРТИНЕНКО вважає, що сила Конституційного суду полягає у тому, що його формують три гілки влади в рамках своїх квот. «Парадокс у тому, що нові судді присягають перед однією з цих гілок влади – Верховною Радою. Нас попереджали міжнародні експерти, що за такої норми можливі ситуації, коли формування складу Конституційного суду буде заблоковане», - сказав суддя. На його думку, доцільною була б норма закону, що передбачає приведення суддів до присяги в самому Конституційному суді або присяга у письмовій формі.