Рішення Верховної Ради відмінити постанову парламенту попереднього скликання про відставку уряду на чолі з Юрієм ЄХАНУРОВИМ не має юридичної сили і свідчить про неповагу політичних сил до Конституції.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив суддя Конституційного суду у відставці Микола КОЗЮБРА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Це юридичний нонсенс. Оскільки ще раніше постанова про відставку уряду Ю.ЄХАНУРОВА була визнана неконституційною. Відміна постанови не має ніяких юридичних наслідків в частині зміни підстав для можливого розпуску парламенту», - сказав М.КОЗЮБРА.

Відео дня

За його словами, уряд Ю.ЄХАНУРОВА «продовжує виконувати свої повноваження після їх складання перед новим складом Верховної Ради». При цьому М.КОЗЮБРА зазначив, що юридичний статус «уряду, що склав повноваження перед новим складом ВР», і «уряду, якому висловлено недовір`я, рівнозначний терміну «відставка». Інакше, «виходить, що новий склад ВР може формувати уряд якщо не впродовж років, то місяцями. І на неї тоді не розповсюджуються повноваження Президента про розпуск парламенту. Це свідчить лише про недосконалість змін, внесених до Конституції», - пояснив суддя КС у відставці.

«Відповідно до пункту 2 статті 90 Конституції в контексті системного роз`яснення інших положень Основного Закону можна зробити однозначний висновок, що повноваження Президента про розпуск парламенту поширюються і на цей випадок, коли уряд склав свої повноваження перед новим складом ВР, і після того, як пройшло 60 днів і уряд не сформований», - сказав Н.КОЗЮБРА.

На думку судді КС у відставці Петра МАРТИНЕНКА, Верховній Раді «невиправдано передані повноваження на вирішення питання про відставку уряду». «Відставка - це акт виконавчої влади, який не є сферою законодавства. У деяких демократичних країнах ці питання вирішують королі, президенти, в Японії - імператори. Але не парламенти. Ця зміна, по суті, спровокувала плутанину в корпусі народних депутатів, які розуміють, що одержали додаткові механізми контролю за урядом. Відставка – це формальний акт, який свідчить припинення повноважень, як правило, за заявою тієї особи, який йде у відставку. Це не є формою політичної відповідальності. У парламенті є такий інструмент – це резолюція недовір`я. Це її базовий інструмент відносно уряду», - зазначив він.

«Уряд 25 травня склав свої повноваження, і на сьогодні він перебуває в статусі уряду, який склав свої повноваження і діє тимчасово до формування нового складу уряду. Це, по суті, рівнозначно відставці», - вважає П.МАРТИНЕНКО.