Судді Конституційного Суду України у відставці Микола КОЗЮБРА і Петро МАРТИНЕНКО називають політичною погрозою на адресу Президента України Віктора ЮЩЕНКА заяву голови Верховної Ради України Олександра МОРОЗА про невизнання указу про розпуск парламенту у разі його підписання.

Таку думку М.КОЗЮБРА і П.МАРТИНЕНКО висловили сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

«Це політична погроза на адресу Президента, але юридичної сили вона не має», - сказав П.МАРТИНЕНКО.

Відео дня

У свою чергу М.КОЗЮБРА додав, що така погроза з боку О.МОРОЗА стала слідством відсутності в країні Конституційного Суду. «Це використання тієї ситуації, що склалася: нікому остаточно вирішувати конституційність відповідних дій і заяв посадовців вищого державного рівня. Жодних підстав, щоб не виконувати відповідні норми Конституції, у Верховної Ради немає», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 24 липня ввечері в своєму зверненні до українського народу на Першому національному каналі О.МОРОЗ заявив, що Верховна Рада не підкориться незаконному указу Президента України про розпуск парламенту. Він висловив упевненість, що у Президента України немає підстав для розпуску парламенту.

За словами О.МОРОЗА, сьогодні наша держава стоїть на порозі серйозного випробування, українське суспільство в результаті політичних інтриг розколене на Захід і Схід.

Зокрема, О.МОРОЗ нагадав, що всі поважні європейські і міжнародні інститути офіційно заявили, що парламентські вибори 26 березня пройшли в чіткій відповідності до всіх демократичних норм. Також, за словами спікера, в суворій відповідності до закону в парламенті створена антикризова, "а по суті, - об`єднувальна коаліція, яку підтримує більшість народних депутатів, які дістали довіру виборців".

О.МОРОЗ також закликав політичні сили не повторювати чужих помилок. “Пригадаємо Росію 1993 року, коли в результаті політичних інтриг загинули сотні людей. Це ганьбою було б для держави”, - сказав він, додавши, що право сили не може підмінити закон.

“Розпуск парламенту спровокував би громадянський конфлікт, а це нічим не виправдана трагедія, за яку комусь довелося б відповідати. Громадяни України мають право вимагати від політиків, яким вони довірили майбутнє держави, стабільності, відповідальності і впевненості в завтрашньому дні", - наголосив голова ВР.