Конституція України не передбачає можливості призначення прем`єр-міністра процедурою голосування у Верховній Раді України без відповідного подання глави держави.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив суддя Конституційного суду у відставці Микола КОЗЮБРА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Це вільне трактування положень Конституції. Органам влади дозволено тільки те, що передбачено законом. Такої процедури Конституція не передбачає, тому Верховна рада не може робити це самовільно», - сказав М.КОЗЮБРА.

Відео дня

У свою чергу, суддя КС у відставці Петро МАРТИНЕНКО додав, що це питання слід розглядати в контексті верховенства права. «У правовій державі політика й політичні дії повинні бути підпорядковані праву. Верховна Рада може проголосувати за все, що завгодно, але юридично виправдані тільки ті голосування, які підпорядковані праву. Верховна Рада не може вийти за межі правового поля», - впевнений він.

П.МАРТИНЕНКО пояснив, що Верховна Рада, що сформувала коаліцію, має право представити Президенту пропозицію щодо кандидатури прем`єр-міністра. «У Президента є право розглянути цю пропозицію, але він приймає рішення відповідно до своїх конституційних повноважень. Президент має право вирішувати це питання з урахуванням того, що він несе відповідальності за виконання Конституції України, положень про суверенітет і цілісність України, забезпечення прав і свобод», - пояснив суддя.

За словами П.МАРТИНЕНКА, Президент України «може з якихось мотивів, якщо є певні небезпеки для тих цінностей, які він гарантує за Конституцією, відмовити в поданні запропонованої кандидатури на посаду прем`єр-міністра». «І це цілком юридично виправдано», - підкреслив він.

Разом із тим, М.КОЗЮБРА зазначив, що процедура узгодження кандидатури прем`єр-міністра з Президентом виписана в Конституції нечітко. «У даній ситуації потрібно виходити не стільки з букви, скільки з духу Конституції й з логіки моделі державного устрою, закладених у Конституції. Президент одержав мандат від усього народу. І цей факт не може його робити виключно передаточною станцією або кур`єром, який відніс у Верховну Раду своє подання щодо кандидатури прем`єр-міністра. Йому надано 15 днів для того, щоб проводити відповідні консультації й шукати компроміс по кандидатурі, яка б влаштовувала і народ, оскільки Президент від народу, і Верховну Раду, яка представляє своїх виборців», - резюмував суддя.