Верховна Рада України і Президент України не мають права на офіційне роз`яснення застосування положень Конституції України, заявили судді Конституційного суду у відставці Микола КОЗЮБРА і Петро МАРТИНЕНКО сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

«Відповідно до законодавства, Конституційний суд є єдиним органом, який має право на офіційне роз`яснення положень Конституції. Це конституційні повноваження Конституційного суду, і його роз`яснення є обов`язковими для всіх», - сказав М.КОЗЮБРА.

При цьому суддя КС у відставці зазначив, що за умови відсутності сформованого і діючого Конституційного суду діє загальне правило – положення Конституції роз`яснює той, хто їх застосовує. «Верховна Рада може роз`яснювати положення Конституції тільки в процесі її застосування. Разом з тим, оскільки Президент України є гарантом Конституції, пріоритетність роз`яснення її положень залишається за Президентом», - зазначив він.

Відео дня

У свою чергу П.МАРТИНЕНКО додав, що у разі виникнення суперечок в частині роз`яснення положень Конституції між владними інститутами вони підлягають розгляду в КС.

М.КОЗЮБРА також нагадав, що Конституція України 1996 року передбачала норму, що надає право Верховній Раді роз`яснювати положення Конституції в період до формування складу Конституційного суду. «Але після внесення змін це положення втратило силу. Верховна Рада не має права на офіційне тлумачення положень Конституції, що має обов`язковий характер», - пояснив суддя КС у відставці.