У четвер, 20 липня до Міністерства юстиції України були подані документи на реєстрацію політичної партії «Велика Україна». Більше тридцяти восьми тисяч громадян України підтримали ініціативу і поставили свої підписи в підтримку рішення про створення партії. Збір підписів вели два громадських об`єднання «Батьківщина Схід» і «Велика Україна» та ініціативні групи протягом п`яти місяців в 19 областях України.

За цей час ініціатори створення нової політичної сили, яка виросла з громадянських рухів, провели близько сотні зустрічей з активістами громадських організацій, представниками ЗМІ та профспілок, молодіжними лідерами тринадцяти областей України. Зустрічі та круглі столи пройшли в містах Буковини, Галичини, Закарпаття, Волині, Полісся, Центральної України, промислових центрах – Запоріжжі та Дніпропетровську, Донецьку, Луганську та Харкові.

Вперше в Україні з`явилася політична сила, яка готова вивести політику з кабінетів і кулуарів і повернути її у суспільство. «Сотні зустрічей з людьми, які активно працюють у різних сферах суспільного життя, дали нам реальне уявлення про політичні, соціальні, суспільні процеси, які відбуваються сьогодні в регіонах України, дозволили оцінити ситуацію, що склалася в країні, і не тільки визначити напрямок роботи, але і зрозуміти, яким чином необхідно діяти. Загальнонаціональна політична сила не може спиратися тільки на бачення і досвід, виражати інтереси представників якогось одного регіону. Всі дії нашої партії будуть засновані на суспільному інтересі, наші ініціативи проходитимуть обов`язкову громадську експертизу, у своїй роботі ми враховуватимемо думку фахівців-практиків», - заявляє лідер Громадського Об`єднання «Велика Україна» Ігор Гекко.

Відео дня

Основний мотив створення політичної партії «Велика Україна» - поновлення та повноцінна реалізація виборчих прав громадян. Активна громадська та інформаційна діяльність об`єднань «Батьківщина Схід» і «Велика Україна» була направлена на боротьбу за виборчі права громадян України – як основу демократії в країні. Активісти цих організацій протягом року відкрито виступали проти виборчої системи за закритими партійними списками, яка сьогодні привела до влади  кланово-олігархічні утворення. Жахливі наслідки виборчої системи на пропорційній основі за закритими партійними списками  перевершили найпохмуріші прогнози. Жодна з політичних сил і сьогодні, не дивлячись на кризу, не бере на себе зобов`язання змінити виборчу систему, результати якої суспільство спостерігає сьогодні на всіх рівнях політичного життя України. Партія «Велика Україна» - перша і поки єдина політична сила в Україні, яка пропонує альтернативу нинішній системі формування влади.

Ідеологічна платформа майбутньої політичної партії «Велика Україна» - соціал-патріотизм. Головною метою партії є зміцнення України як соціальної держави – економічно розвиненої країни із справедливою соціальною системою. Патріотична і соціальна ідеї сформульовані в програмі партії: інтереси людини повинні бути визначальними для діяльності державної влади, а внутрішню і зовнішню політику держави повинен визначати національний суспільний інтерес.

Сьогодні оновлена ліва ідеологія отримує все більшу популярність в Європі. Ініціатори створення нової партії впевнені в перспективності для України соціальних ідей, трансформованих відповідно до сучасних умов і реалій життя.

Серед першочергових завдань, які ставить перед собою нова партія: проведення в Україні політичної реформи виборчого законодавства, яке повинне відповідати принципам народовладдя, обов`язкового і рівнозначного представництва територій в представницьких органах влади; усунення від влади бюрократії і олігархата; законодавче забезпечення відповідальності представницької влади перед виборцями через побудову системи ефективного контролю над владою, механізмів відкликання з влади тих представників, які зрадили інтереси суспільства. До речі, засновники партії вирішили починати з себе та передбачили у статуті процедуру відкликання: це зобов’яже кожного, хто прийде до влади за списками «Великої України» нести особисту відповідальність перед виборцями за свою діяльність у представницьких органах влади.

Протягом півроку з дня отримання свідоцтва про державну реєстрацію політична партія «Велика Україна» бере на себе обов’язок запропонувати суспільству широку програму дій для виконання головних завдань партії. Ця програма буде будуватися виключно на суспільному інтересі за допомогою зусиль тих громадських активістів, громадських організацій, експертів, представників засобів масової інформації, які готові і здатні працювати заради  майбутнього України.