Емісія облігацій Державної іпотечної установи на суму 1 млрд. грн. затримується, оскільки Кабінет Міністрів поки що не надав по них державну гарантію. Про це повідомив голова правління Державної іпотечної установи Богдан ДУБАС сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, він зазначив, що ДІУ була готова здійснити емісію вже в першому кварталі ц.р. За допомогою цінних паперів держустанова залучила б кошти українських і зарубіжних інвесторів, кредити міжнародних організацій, які б надалі були направлені на рефінансування банків, які видають іпотечні кредити.

«Розроблена процедура, положення про видачу нам гарантій. Але це добра воля міністра (фінансів – УНІАН), щоб він подав на Кабмін. Параметри є, все є, тільки треба схвалити їх…. У бюджеті на 2006 рік чітко написано - надати нам гарантії. Або це дадуть нам зараз, або наприкінці року?», - сказав Б. ДУБАС.

Відео дня

На його думку, у жодному разі не можна затягувати розгляд цього питання, оскільки українські банки гостро потребують коштів для рефінансування іпотечних кредитів. «Якщо є заявки від банків на 1 млрд. 800 млн. грн., які чекають іпотечні кредити, а ми говоримо - на мільярд», - пояснив Б. ДУБАС.

Він нагадав, що за підсумками конкурсу ДІУ було обрано банк BNP Paribas менеджером з розміщення облігацій на 1 млрд. грн. Серед п`яти банків, які подали заявки, він запропонував найнижчий відсоток - 9,95% річних терміном на 10 років.

Довідка УНІАН. У жовтні 2004 року Кабінет Міністрів своїм розпорядженням створив Державну іпотечну установу. Основна мета його діяльності - рефінансування іпотечних кредитів за рахунок коштів, отриманих від розміщення цінних паперів.

На початку 2006 року ДІУ оголосило конкурс серед інвесторів по залученню 1 млрд. гривень під довгострокову державну гарантію.