Експерти-соціологи констатують велике розчарування українського населення у владі.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження „Сто днів після виборів”, проведеного Інститутом стратегічних досліджень, яке представили сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор Інституту Ігор ГРИНІВ та експерт Інституту, доктор соціологічних наук Олександр СТЕГНІЙ.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, І.ГРИНІВ в контексті песимістичних і оптимістичних настроїв населення зазначив, що торік в Україні була унікальна ситуація, коли 40% людей вважали, що “все якось налагодиться, і все буде добре”. На сьогодні, за його словами, так думають лише 20% населення. Водночас якщо в минулому році “відвертими песимістами”, які казали, що “все одне нічого на краще не зміниться”, було 18%, то сьогодні це 52% людей.

Відео дня

“Це найбільша втрата досягнень України, які вона мала”, - зазначив І.ГРИНІВ, додавши, що дає більш емоційно-політичну оцінку, ніж соціологічну.

За його словами, результати дослідження свідчать, що люди, які віддали на парламентських виборах свої голоси за так звані “помаранчеві” сили – “Нашу Україну”, БЮТ і СПУ, ці 100 днів після виборів оцінюють як “надзвичайно неефективні для цих політичних сил”.

І.ГРИНІВ зазначив, що серед виборців конкретних політичних сил найбільше розчарування демонструють ті, хто віддав свій голос за блок „Наша Україна", - 26%, тоді як серед прихильників БЮТ і СПУ таких виявилось близько 11%, а мінімальні втрати електоральної підтримки після виборів понесла Партія регіонів - 3%.

Якщо, за його словами, брати оцінку політичної ситуації загалом, то вона погіршується. “Рік тому ситуація виглядала як “спокійна”, і навіть значна частина (населення) оцінювала її як “благополучну”. На сьогодні ж 22% сприймають ситуацію як “вибухонебезпечну”, - зазначив І.ГРИНІВ, підкресливши при цьому, що соціологічне дослідження було завершено до останніх політичних подій у Верховній Раді.

В цьому контексті він зауважив, що зараз Інститут по подіях, що відбулися у ВР, оперативно проводить нове дослідження, і на наступному тижні його організатори представлять оцінки населення щодо ситуації, яка склалася вже після утворення так званої “антикризової” коаліції. При цьому він висловив думку, що “рівень оцінки ситуації як “вибухонебезпечної” буде зростати”.

Опитування було проведено з 28 червня по 4 липня 2006 року за загальнонаціональною вибіркою (1800 респондентів), що репрезентує доросле населення України (віком від 18 років) за такими показниками, як стать, вік, регіон та тип поселення (місто - село), із похибкою вибірки 2,4%.