Київ, Україна, 13 липня 2006 року, - Сьогодні Фонд сім’ї Кайзер та МБО «Трансатлантичні партнери проти СНІДу» (ТППС) оголосили про надання грантів за рахунок коштів Міжнародної програми стипендій для журналістів Українському незалежному інформаційному агентству новин (УНІАН) та трьом українським журналістам, які висвітлюватимуть проблеми ВІЛ/СНІДу. Агентство новин УНІАН та троє українських журналістів отримають 15,000 доларів США на здійснення журналістських проектів, присвячених темі ВІЛ/СНІДу. Крім фінансової підтримки, стипендіати Фонду сім’ї Кайзер/ТППС братимуть участь у регулярних брифінгах та інших заходах і представлятимуть своє розуміння питань, пов’язаних з епідемією.

Метою проекту є залучення журналістів до ґрунтовного висвітлення соціальних, економічних, політичних та культурних наслідків епідемії ВІЛ/СНІДу, проблем охорони здоров’я, пов’язаних з цим захворюванням, а також впровадження стратегій і програм боротьби з ВІЛ/СНІДом. Програма Міжнародних стипендій для журналістів є складовою Російського медіа-партнерства з боротьби з ВІЛ/СНІДом (РМП) – коаліції понад 35 провідних медіа-компаній, які у грудні 2004 року запровадили кампанію під назвою «СтопСНІД». РМП посилює комунікаційні спроможності засобів масової інформації з метою покращання обізнаності суспільства щодо проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактики цього захворювання, зниження темпів розповсюдження епідемії та запобігання стигматизації і дискримінації людей, що живуть з ВІЛ. Більшу частину фінансової підтримки Міжнародна програма стипендій для журналістів, які висвітлюють проблеми ВІЛ/СНІДу, отримує за рахунок коштів Фонду Білла і Мелінди Гейтс.

У 2006 році стипендіатами Фонду сім’ї Кайзер/ТППС стали:

Відео дня

Агентство УНІАН, м.Київ, Україна, інформаційний бюлетень 

Проект: Випуск щомісячного бюлетеня з питань ВІЛ/СНІДу, який міститиме останню інформацію про медичні, політичні та правові аспекти епідемії ВІЛ/СНІДу. Бюлетень безкоштовно розповсюджуватиметься серед клієнтів агентства УНІАН, а також серед комерційних і урядових установ.

Тетяна Іванівна Галям, м. Полтава, Україна

Проект: Публікація серії статей про ситуацію з ВІЛ/СНІДом у регіоні, доступність медичних препаратів для лікування ВІЛ, права людини, а також зв`язок між наркотиками і ВІЛ/СНІДом в газеті «Вечірня Полтава», м. Полтава. Пані Галям також поділиться досвідом з висвітлення тематики ВІЛ/СНІДу з редакторами та репортерами м. Полтава під час спеціальної зустрічі.

 

Тетяна Іванівна Лещенко, м. Житомир, Україна

Проект: Створення дев’яти програм тривалістю 18 хвилин кожна, що охоплюватимуть усі аспекти ВІЛ/СНІДу та транслюватимуться Житомирською телерадіокомпанією.

Руслан Олексійович Підгорний, м. Миколаїв, Україна

Проект: Проведення серії інформаційних засідань для журналістів з питань ВІЛ/СНІДу. Пан Підгорний створив прес-клуб «Перехрестя» з висвітлення питань ВІЛ/СНІДу, до складу членів якого входять репортери з провідних засобів масової інформації Миколаївської області.

«Україна знаходиться у критичному становищі, намагаючись знайти засоби боротьби з ВІЛ/СНІДом. Журналісти відіграють суттєву роль в інформуванні громадськості з питань, пов’язаних з ВІЛ/СНІДом, а також з впливом цієї проблеми на населення країни», - зазначив Метт Джеймс, перший віце-президент Фонду сім’ї Кайзер.

«Люди, які отримали сьогодні гранти, є представниками найвищих стандартів своєї професії. Вони продемонстрували ретельний підхід до проведення аналітичної роботи та створення репортажів, а також щиру зацікавленість предметом свого аналізу. Віддаючи свій голос за тих, кого торкнулась проблема СНІДу, вони активно підтримують права людини та сприяють толерантному ставленню суспільства. Ми пишаємося співробітництвом з нашими колегами з Фонду сім’ї Кайзер та сподіваємося на подальші успіхи високопрофесійних журналістів, обраних сьогодні», - сказав Джон Тедстром, президент і генеральний директор МБО «Трансатлантичні партнери проти СНІДу».

Про Міжнародну програму стипендій для журналістів, які висвітлюють тему ВІЛ/СНІДУ

Міжнародна програма стипендій для журналістів, які висвітлюють тему ВІЛ/СНІДу, є одним з напрямків співпраці Фонду сім’ї Кайзер з журналістами, зацікавленими у висвітленні питань здоров’я населення. Програми Фонду сім’ї Кайзер, спрямовані на підтримку журналістів, проводяться з 1993 року. Міжнародна програма стипендій для журналістів, які висвітлюють питання ВІЛ/СНІДу, пропонує можливості реалізації журналістських проектів для журналістів в Росії, Україні та Індії. Більшу частину фінансової підтримки Міжнародна програма стипендій для журналістів, які висвітлюють питання ВІЛ/СНІДу, отримує від Фонду Білла і Мелінди Гейтс.

Інформація про Фонд сім’ї Кайзер

Фонд сім’ї Кайзер - неприбутковий приватний фонд, що працює в США. Діяльність Фонду присвячена наданню інформації і проведенню аналізу питань охорони здоров’я для державних політиків, представників засобів масової інформації і широкої громадськості. Інформацію щодо ВІЛ/СНІДу та партнерства Фонду сім’ї Кайзер у сфері освіти громадськості шляхом співпраці із засобами масової інформації можна знайти на веб-сайті: www.kff.org. Підсумки щоденних новин про вдосконалення в області боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу містяться на веб-сайті: www.kaisernetwork.org, який є безкоштовним інформаційним ресурсом Фонду сім’ї Кайзер. Фонд сім’ї Кайзера також розміщує інформацію на веб-сайтах www.globalhealthfacts.org та www.globalhealthreporting.org, де можна знайти найсвіжіші дані про ВІЛ/СНІД, туберкульоз та малярію.