«Молодь – надія України» розпочинає пікетування ВР з вимогою скасувати нову редакцію закону про держзакупівлі

Київ. 10 липня. УНІАН. Всеукраїнська молодіжна організація «Молодь – надія України» з 11 липня розпочинає безстрокове пікетування Верховної Ради з вимогою скасувати чинну редакцію закону про державні закупівлі

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова організації Вадим ГЛАДЧУК.

Відео дня

За його словами, одними з основних вимог пікетників будуть усунення із сфери державних закупівель Тендерної палати України, створення єдиної державної інформаційної системи держзакупівель, а також передача функцій державного контролю в сфері держзакупівель Міністерству фінансів.

Довідка УНІАН. Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» та інших законодавчих актів України» Верховна Рада прийняла 15 грудня 2005 року. Цим законом, зокрема, вводиться принцип громадського контролю за держзакупівлями, уточнюються окремі процедурні питання, що стосуються порядку розкриття тендерних пропозицій.

У січні 2006 року Президент України ветував цей закон. На думку Президента, ряд його положень не відповідає Конституції України, Бюджетному кодексу України, законам «Про Антимонопольний комітет України» і «Про Рахункову палату».

21 лютого Верховна Рада подолала вето на Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» - «за» проголосували 314 народних депутатів із 404, зареєстрованих у залі

10 березня В.ЮЩЕНКО його підписав.

У той же час, у зв`язку з набуттям чинності змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти Міністерство економіки України прогнозує погіршення макроекономічних показників, навіть розвиток інфляційних процесів. Мінекономіки вважає, що зміни в законодавство про держзакупівлі можуть привести до дестабілізації роботи державних суб`єктів господарювання, оскільки поширює на них тендерні процедури.

Разом з тим 21 квітня віце-президент Тендерної палати Антон ЯЦЕНКО заявив, що критика нової редакції закону про держзакупівлі пов`язана з небажанням чиновників відмовлятися від практики «відкотів». За його словами, новий закон значно посилив проведення тендерних процедур щодо закупівлі товарів і послуг державними підприємствами, чим унеможливив зловживання при виборі постачальників.