Видавничий і поліграфічний центр «Такі справі» розраховує в серпні-жовтні 2006 року одержати рішення Міжнародного центру вирішення інвестиційних спорів за позовом генерального директора підприємства Олександра ДАНИЛОВА проти України з вимогою відшкодування шкоди в розмірі 74,5 мільйони доларів.

Про це повідомив керівник підприємства, брат генерального директора Сергій ДАНИЛОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«У Міжнародному центрі рішення інвестиційних спорів існує певна процедура ухвалення рішення – спочатку справа реєструється, призначається трибунал, проводяться усні слухання. Після засідання, що відбулося в січні цього року, рішення може бути підготовлене, починаючи з серпня і по жовтень», - сказав С.ДАНИЛОВ.

Відео дня

За його словами, зараз з метою примушення О.ДАНИЛОВА до відкликання свого позову податкова міліція здійснює тиск на колишнє керівництво підприємства і членів їхніх сімей. «Податкова міліція виставила охорону біля лікарні, в якій Олександр (ДАНИЛОВ - УНІАН) проходить курс лікування з гепатиту», - пояснив він.

Крім того, С.ДАНИЛОВ не виключив, що надалі представники податкової служби можуть «підкинути наркотики, фальшиві гроші або зброю».

Брат О.ДАНИЛОВА також повідомив, що підприємство «Такі справі» поки що не одержало відповіді з Генеральної прокуратури на вимогу народних депутатів України Андрія ПОРТНОВА і Святослава ОЛІЙНИКА, які звернулися до генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА порушити кримінальну справу відносно слідчого податкової міліції Солом’янського району м. Києва Романа СКИРДИ і деяких інших осіб.

У свою чергу, дружина О.ДАНИЛОВА Наталія зазначила, що Генеральна прокуратура не задовольнила заяву про відведення слідчого Р.СКИРДИ. «Прокуратура не угледіла порушень, з якими Олександр (ДАНИЛОВ) був доставлений в суд на засідання, коли повинно було розв`язуватися питання його арешту. Але суд відмовив у такому запобіжному заході», - сказала вона.

Довідка УНІАН. Конфлікт між «Такими справами» і державою Україною почався після того, як у 2002 р. «Такі справі» надрукували агітаційні матеріали для тодішньої опозиції; ДПА України безпідставно назвала «Такі справі» учасником протиправних дій і звинуватила у “відмиванні брудних грошей”. Пізніше ця заява ДПА була визнана українським судом такою, що не відповідає дійсності. Дії податківців та інших органів державної влади завдали значної шкоди підприємству. Для відшкодування завданої шкоди литовський інвестор «Таких справ» — ЗАТ «Tokios Tokelлs» - звернувся з позовом до Міжнародного центру вирішення інвестиційних спорів (Вашингтон), який зареєстрував справу 20 грудня 2002 року. Сума позову становить 74,5 млн. доларів США. Підсумкове засідання Трибуналу за позовом ЗАТ “Tokios Tokelлs” відбулося в Парижі 16-19 січня нинішнього року.

Народні депутати звернулися в генпрокуратуру після подій 15 червня, коли О.ДАНИЛОВ був насильницьким чином доставлений в Солом’янський суд Києва. На засіданні суд відмовився задовольнити подання слідчого Солом’янської податкової міліції Р.СКИРДИ про зміну запобіжного заходу для О.ДАНИЛОВА з підписки про невиїзд на утримання під вартою, при цьому ініціатор подання не довів, що О.ДАНИЛОВ ховається від слідства.

“Такі справі” оцінюють дії податкової міліції в одній площині з незаконною реанімацією кримінальної справи проти О.ДАНИЛОВА і оголошення його в розшук, тоді як він відкрито ходить на роботу і виконує функції депутата Київради. О.ДАНИЛОВ розцінив такі дії як продовження шантажу і тиску на підприємство з метою примусити його литовського інвестора - ЗАТ “Tokios Tokelлs” - відмовитися від позову до Держави Україна в Міжнародному центрі вирішення інвестиційних спорів.