Чинне законодавство, що регулює сферу державних закупівель, вимагає вдосконалення.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив віце-президент союзу малих середніх і приватизованих підприємств України Вячеслав БИКОВЕЦЬ.

За його словами, в ході ряду «круглих» столів, що пройшли в червні при Антимонопольному комітеті й Тендерній палаті, представники державних установ і учасників ринку сфери державних закупівель сформували ряд принципових положень щодо зміни діючої редакції закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Відео дня

Зокрема, на думку учасників «круглих» столів, необхідно збільшити поріг цінових показників у сфері держзакупівель для захисту вітчизняних виробників, а також посилити вимоги до оприлюднення інформації про торги. Крім того, учасники ринку держзакупівель вважають, що необхідно посилити контроль громадських організацій за витратою державних коштів, а також посилити роль Тендерної палати у сфері держзакупівель.

«Врахування даних пропозицій дасть можливість запобігти зловживанням і дозволить прозоріше проводити державні закупівлі», – сказав В.БИКОВЕЦЬ.

Довідка УНІАН. Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» та інших законодавчих актів України» Верховна Рада прийняла 15 грудня 2005 року. Цим законом, зокрема, вводиться принцип громадського контролю за держзакупівлями, уточнюються окремі процедурні питання, що стосуються порядку розкриття тендерних пропозицій.

У січні 2006 року Президент України ветував цей закон. На думку Президента, ряд його положень не відповідає Конституції України, Бюджетному кодексу України, законам «Про Антимонопольний комітет України» і «Про Рахункову палату».

21 лютого Верховна Рада подолала вето на Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» - «за» проголосували 314 народних депутатів з 404, зареєстрованих у залі

10 березня В.ЮЩЕНКО його підписав.

У той же час, у зв`язку з набранням чинності змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти Міністерство економіки України прогнозує погіршення макроекономічних показників, навіть розвиток інфляційних процесів. Мінекономіки вважає, що зміни в законодавство про держзакупівлі може призвести до дестабілізації роботи державних суб`єктів господарювання, оскільки поширює на них тендерні процедури.

В той же час, 21 квітня віце-президент Тендерної палати Антон ЯЦЕНКО заявив, що критика нової редакції закону про держзакупівлі пов`язана з небажанням урядовців відмовлятися від практики «відкатів». За його словами, новий закон зробив значно жорсткішим проведення тендерних процедур із закупівлі товарів і послуг державними підприємствами, чим присік можливість зловживань при виборі постачальників.