Керівництво Федерації ушу/гунфу та цігун України наголошує, що громадська організація спортивного напряму «Українська федерація спортивного і традиційного ушу» проводить кампанію з дискредитації національної федерації з метою позбавити її статусу національної.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив президент Федерації ушу/гунфу і цігун (ФУГЦУ) України Микола МАТУЛЕВСЬКИЙ.

Він розповів, що на початку 2005 року офіційно було зареєстровано громадську організацію спортивної спрямованості «Українська федерація спортивного і традиційного ушу», яку очолив Олег ЧУКАНОВ, а почесним президентом став екс-народний депутат України Вадим ЛИТВИН. За його словами, відтоді В.ЛИТВИН почав направляти депутатські запити до СБУ, Генеральної прокуратури, МВС, Міністерства у справах сім`ї, молоді і спорту з наклепом на національну федерацію і проводити дискредитацію цієї федерації у ЗМІ.

Відео дня

“Фактів зловживань щодо використання державних коштів виявлено не було, оскільки цих грошей держава взагалі не виділяла”, - зауважив президент ФУГЦУ.

Він повідомив, що “черговий наступ” було здійснено вже на початку 2006 року. Так, О.ЧУКАНОВ та його учень Андрій КОВАЛЬ подали заяву до прокуратури Шевченківського району м. Києва, у якій стверджували, що нібито не одержали преміальних коштів 3,5 роки тому.

“Протягом тривалого часу вони були впевнені, що гроші отримали, а тут вирішили, що ні, і знову все спочатку для тренерів і спортсменів ФУГЦУ та працівників Міністерства: дослідча перевірка, складання протоколів, відвідання прокуратури”, - сказав М.МАТУЛЕВСКИЙ, додавши: “В результаті у прокуратурі швидко розібрались, «що до чого», і О.ЧУКАНОВУ та А.КОВАЛЮ було відмовлено у порушенні кримінальної справи проти керівництва ФУГЦУ”.

Він констатував, що численні перевірки національної федерації ушу не виявили жодного порушення.

М.МАТУЛЕВСЬКИЙ вважає, що перелічені дії спрямовані на розкол Федерації та щоб “відібрати статус національної федерації”. «Мета – дискредитація керівництва Національної федерації, її знищення, а відтак - отримання статусу національної», - вважає він.

За словами М.МАТУЛЕВСЬКОГО, особливе занепокоєння викликає те, що «альтернативна» федерація чинить тиск на начальників управлінь сім`ї, молоді і спорту в областях з метою підписати договори про спільну діяльність.

«Це порушення закону. Такого бути не може, оскільки цими договорами делегуються права на проведення змагань двом різним структурам на проведення обласних змагань», - М.МАТУЛЕВСЬКИЙ. «Не може проводитися два чемпіонати області, дві першості області, два кубки області – це просто абсурд», - додав він.

На його переконання, це робиться для того, щоб «альтернативна» федерація могла взяти участь у конкурсі на присвоєння статусу Національної федерації, який проводить Міністерство у справах сім`ї, молоді і спорту.

Президент національної федерації висловив припущення, що організація спортивної спрямованості «Українська федерація спортивного і традиційного ушу» хоче отримати доступ до бюджетних коштів, яких до цього часу федерації надавалось у межах 8-10 тис. грн. на рік – для 5 державних та міжнародних змагань.

М.МАТУЛЕВСЬКИЙ наголосив, що Національна федерація ушу/гунфу та цігун України має свої відділення у 23 областях України і продовжуватиме свою діяльність незалежно від того, буде у неї статус національної чи ні.

За словами М.МАТУЛЕВСЬКОГО, 8 червня 2006 року Мінсім’ямолодьспорт оголосило конкурс на надання статусу «Національної спортивної федерації» всеукраїнському громадському об’єднанню з кікбоксінгу (WAKO, ISKA), фрі-файту та ушу/гунфу. Документи приймались відповідно до вимог Закону України «Про фізичну культуру і спорт» у тритижневий термін з дати оголошення конкурсу. За його словами, наприкінці травня в інтерв’ю “Спортивній газеті” О.ЧУКАНОВ заздалегідь заявив, що «конкурс нечесний», хоча на 25 червня документів від очолюваної ним УФСТУ на конкурс не надходило.

М.МАТУЛЕВСЬКИЙ представив документи, що підтверджують його слова.

Довідка УНІАН: У 1988 році при Держкомспорті УРСР була започаткована діяльність Федерації ушу/гунфу та цігун України (ФУГЦУ), яка тоді мала назву «Федерація ушу УРСР». Першим президентом був обраний Віктор ТАРАСОВ – адмірал, доктор фізико-математичних наук. До президії було обрано чимало відомих сьогодні фахівців з різноманітних видів єдиноборств. Віце-президентом було обрано М.МАТУЛЕВСЬКОГО.

З 1993 року ФУГЦУ є членом Міжнародної федерації ушу (IWuF) та Європейської федерації ушу (ЕWuF), які визнані Міжнародним олімпійським комітетом. У 1995 році збірна команда України з ушу стає володарем Кубку Європи, у 1998 та 2000 рр. – чемпіоном Європи, а у 2002 та 2004 роках посідає друге і третє місця відповідно. У 2000-2005 роках українські спортсмени з ушу - володарі кубків Світу за версією WCKA. Молодіжна збірна України з ушу на чемпіонатах Європи серед молоді у 2003 році посідає друге, а в 2005 році - третє місця, займає друге місце на Кубку Європи серед молоді у 2004 році. Статус національної федерації Держкомспортом України надано у 1997 та 2002 роках. За всі роки роботи ФУГЦУ підготовлено 79 майстрів спорту України, 27 майстрів спорту міжнародного класу, восьми тренерам присвоєно звання „Заслужений тренер України”. Здобутки на міжнародній спортивній арені – сотні нагород.

ФУГЦУ і дотепер є громадською неприбутковою організацією, що об’єднує 23 обласні осередки, у т.ч. в Києві, Севастополі і Криму.