Вітчизняні науковці звернулися до Кабінету міністрів України з проханням затвердити програму завершення створення комплексу основних високопродуктивних сільгоспмашин для запровадження харківської колійної технології вирощування просапних культур – цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, ріпаку – на базі тракторів типу ХТЗ-160.

Як повідомив кореспонденту УНІАН ведучий інженер-конструктор ХТЗ, академік Академії інженерних наук України Сергій АБДУЛА, питання набуває особливої актуальності сьогодні, коли на світовому і вітчизняному ринку, зокрема, різко зросли ціни на цукор. Науковці вважають, сказав він, що в цьому випадку запровадження енергозберігаючих технологій у виробництві цукрової сировини на базі вітчизняних тракторів, сівалок, обприскувачів та корнезбиральної техніки може знівелювати негативні тенденції та їхні наслідки в економіці країни.

Академік повідомив, що ці питання черговий раз ретельно були обговорені на засіданні відділення інженерних проблем в АПК АІН України, яке нещодавно відбулося у Хмельницькому.

Відео дня

За висновком науковців, такий підхід дозволить не лише завантажити вітчизняні заводи сільгоспмашинобудування, а й забезпечити населення України дешевим цукром. Створена харківська колійна технологія вирощування цукрових буряків на базі 18-рядних знарядь до трактора ХТЗ-163 дозволяє збільшити врожайність цукрових коренів на 15% та зменшити витрати пального, затрати праці, прямі витрати від 18% до 34%.

Фахівці вважають не менш важливим те, що в цій технології задіяний один трактор, починаючи від підготовки поля до збирання врожаю, а ті ж знаряддя можуть використовуватися для вирощування соняшнику, кукурудзи та інших культур, що збільшує завантаження трактора  в 2,4 рази.

Автори звернення також просять уряд доручити Мінпромполітики та Міністерству АПК фінансувати виготовлення трьох комплексів машин до цієї технології, залучивши до роботи вітчизняні підприємства: ВАТ “ХТЗ”, м. Харків (трактори, обприскувачі), ВАТ “Тодак”, Київ (сівалки), ВАТ “Червона зірка, м. Кіровоград (сівалки), ВАТ “Ірпіньмаш”, м. Ірпінь (культиватори), ВАТ “Львівагромашпроект”, м. Львів (обприскувачі), ННЦ “ІМЕСТ” с.м.т. Глеваха, ВАТ “Борекс”, м. Городянка (корнезбиральний комбайн штовхаючого типу), Харківський національний аграрний університет ім. Докучаєва (наукове забезпечення робіт).

Науковці і фахівці рекомендують провести приймальні випробування  в 2007 р. на базі господарств Дніпропетровської, Харківської та Київської областей.