Російська компанія ”ГАЗЕКС”, що входить в російське ЗАТ «Комплексні енергетичні системи» (КЕС), підконтрольна російському олігарху Віктору ВЕКСЕЛЬБЕРГУ, купила міноритарні пакети чотирьох облгазів – ВАТ «Дніпрогаз», ВАТ «Донецькміськгаз», ВАТ «Криворіжгаз» і ВАТ «Харківгаз».

Про це пише газета ”ДЕЛО” (№162 від 28 червня).

Видання зазначає, що операцію організовував партнер В.ВЕКСЕЛЬБЕРГА бізнесмен Михайло АБИЗОВ, який очолює зараз управляючу компанію «Кузбассразрезуголь». Суму операції він не назвав.

Відео дня

Причому, за даними джерела, саме «ГАЗЕКС» управлятиме чотирма газорозподільними компаніями. Джерело, близьке до операції, називає суму, сплачену за 4 компанії - «до 20 млн. доларів», проте зазначає, що «ВЕКСЕЛЬБЕРГ - в схемі підставна фігура», облгази насправді скуповуються «під олігарха іншого масштабу, який пов`язаний з Кремлем».

За даними учасників ринку, «Дніпрогаз», «Донецькміськгаз», «Криворіжгаз» і «Харківгаз» раніше контролювалися структурами, близькими до депутата Держдуми Росії Олександра БАБАКОВА, який також через компанію VS Energy володіє рядом українських розподільних мережевих компаній-обленерго. Основним власником КЕС є Віктор ВЕКСЕЛЬБЕРГ.

Компанія контролює газорозподільні активи в РФ - ТОВ «Уральские газовые сети» (Свердловська область), «Челябинскгоргаз», «Сибирьгазсервис» (Новосибірськ), «Иркутскоблгаз», «Читаоблгаз», але на ринок країн СНД виходить вперше.

Станом на весну 2005 роки М.АБИЗОВ володів великим пакетом акцій «Новосибирскэнерго», проте продав його компанії «Кузбассразрезуголь», підконтрольній структурам бізнесмена Іскандера МАХМУДОВА.

Довідка УНІАН. Віктор ВЕКСЕЛЬБЕРГ — один із найбільших російських підприємців, що народилися в Україні (Дрогобич Львівської області). Він є не тільки власником «Ренова», але членом ради директорів «ТНК-BP» — другої за величиною російської нафтової компанії. Крім того, він займає пост виконавчого директора з розвитку газового бізнесу ВАТ «ТНК-BP Менеджмент».