Запрошуємо Вас взяти участь у прес-конференції, що відбудеться 03 липня 2006 року з 10.00 по 11.30 у місті Києві  в УНІАН.

Вашій увазі буде запропонована презентація результатів дослідження “Моніторинг візової політики країн Європейського Союзу”, проведеного наприкінці 2005-го року в консульствах  країн-членів Європейського Союзу, що розташовані в Києві, Кишиневі, Мінську та Москві.

Досліджувались візові системи Бельгії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Чеської Республіки, Польщі та Великої Британії. Отримані результати дослідження виявляють відмінності у візовій політиці, яку здійснюють окремі держави Шенгенської зони, та схожість між практикою діяльності консульств держав Шенгену та держав ЄС, які ще не приєднались до неї.

Відео дня

  Проект “Моніторинг візової політики країн ЄС” вперше оприлюднює систематизовану інформацію щодо характеру застосування візових вимог до громадян України, Молдови, Білорусі, Росії з боку країн ЄС та розкриває усі особливості візової процедури окремих консульств, що включають різні складові, зокрема:

- якість системи інформування заявників;

- визначення рівня обтяжливості процесу подання візи (застосовані критерії: наявність черг, перелік документів, ставлення працівників консульств до заявників, інше);

-  підстави отримання візи та типові причини відмови в наданні візи громадянам України, Молдови, Білорусі, Росії.

“Моніторинг візової політики країн Європейського Союзу” є складовою частиною реалізації програми Фундації Стефана Баторія (Варшава) та Міжнародного фонду “Відродження” (Київ) -  “Дружній кордон ЄС”.

Дослідження проведене чотирма неурядовими організаціями зі Східної Європи: українським Центром миру, конверсії та зовнішньої політики України, молдавським Інститутом Громадської політики, білоруським Центром суспільних інновацій та російським Московським бюро захисту прав людини. В реалізації проекту брали участь також експерти з країн ЄС та Гельсінської Фундації прав людини.

Отримана систематизована інформація щодо візової політики досліджуваних консульств країн Європейського Союзу в Києві стане практичним аргументом для учасників переговорного процесу ЄС та України з метою лібералізації візового режиму.

В контексті отриманих даних, сформульовано загальні та специфічні рекомендації,  зміст яких  сприятиме реалізації ефективної   візової політики країн ЄС   щодо України.