Державна компанія «Укрспецпостач» вимагає від ТОВ «Жовтневий цукровий комбінат» припинити реалізацію в Україні цукру, ввезеного на давальницьких умовах. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила юридичний консультант компанії Олена ТИЩЕНКО.

Як передає кореспондент УНІАН, за її словами, влітку 2005 року ДП «Укрспецпостач» в рамках стабілізаційної програми уряду на продовольчому ринку України закупило за кошти НАК «Нафтогаз України» 25 тис. тонн цукру у киргизької компанії ТОВ «Авіаційний союз». Під гарантію вивозу сировини українська компанія видала векселі на суму 14 млн. дол. «Укрспецпостач» прийняла цукор на давальницьку переробку у киргизького нерезидента на умовах подальшого вивозу і переробила його.

За словами О.ТИЩЕНКО, коли відповідна програма уряду зі стабілізації ситуації на ринку цукру завершилася, весь цукор, який прийшов в Україну на давальницьких умовах, необхідно було вивезти з України. Водночас представники киргизької компанії створили з українським переробним заводом - «Жовтневий цукровий комбінат» «штучний судовий процес», у якому український завод, зареєстрований в Полтаві, звернувся з позовом до киргизької компанії в Харківський господарський суд. У цьому процесі нерезидент визнав перед Жовтневим цукровим комбінатом «фіктивну заборгованість» у розмірі 20,5 млн. грн. у вигляді недоотриманого прибутку. При цьому в даному процесі сторони підписали мирову угоду, згідно з якою, нерезидент передає весь вищезазначений «давальницький цукор» в рахунок вищезазначеного боргу українському заводу. На території України перебувало близько 14 тис. тонн цукру (9 тис. тонн все ж таки було вивезено за межі митної території України раніше).

Відео дня

Як зазначила начальник комерційного відділу ДП «Укрспецпостач» Світлана УНИЦЬКА, цукор, який, згідно з українським законодавством, повинен був вивезений за територію України, зараз реалізується усередині держави. На сьогоднішній день цукор зберігається на складах цукрового заводу в Одесі, орендованих ТОВ «Жовтневий цукровий комбінат» у ЗАТ «Одеська цукрова компанія», сказала вона. При цьому, за її словами, представників ДП «Укрспецпостач» не пускають на склади для того, щоб вони визначили, скільки там залишилося цукру, і відповідно, скільки цукру незаконно вивезли і реалізували на території України, і це незважаючи на те, що за документами цей цукор належить саме ДП «Укрспецпостач», зазначила С.УНИЦЬКА.

Водночас вона повідомила, що, за оціночними даними, зі складів у Одесі вдалося вивезти і реалізувати контрабандного цукру на суму близько 1 млн. дол.

Представники ДП «Укрспецпостач» зазначають, що дана схема може і надалі використовуватися для ухиляння від митного оформлення і, відповідно, ухиляння від сплати митних зборів до бюджету.

За словами начальника юридичного відділу ДП «Укрспецпостач» Лесі МИХАЙЛЕНКО, компанія неодноразово зверталася до державних органів з метою звернути їхню увагу на ситуацію, що склалася, проте подібні звернення залишилися без уваги. Скаржаться представники ДП «Укрспецпостач» і на роботу одеських митників, які за їхніми словами, так і не змогли потрапити на вищезазначені склади, де зберігається цукор, заявивши, що їх просто туди не пускають.

У ДП «Укрспецпостач» зазначають, що реалізація цього контрабандного цукру може завдати значної шкоди вітчизняному ринку цукру, призвести до втрат, як самої компанії, так і Державного бюджету.