В Україні існує загроза “економічного сепаратизму”.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав ІЩЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, сьогодні політики надають занадто великого значення результатам коаліційних переговорів. Експерт вважає, що зараз є тільки дві політичні сили, для яких важливі результати цього процесу: це Партія регіонів та Блок Юлії Тимошенко.

Відео дня

На думку Р.ІЩЕНКА, пропрезидентський блок “Наша Україна” втрачає свій вплив. За його словами, “це остання каденція, у якій пропрезидентські сили щось собою представляють. Після наступних виборів їх уже не буде.”

Також Р.ІЩЕНКО прогнозує, що глава держави Віктор ЮЩЕНКО не буде переобраний на другий президентський термін. На думку експерта, зараз центр політичної боротьби пересувається в регіони, йде боротьба за вплив у кожній області. Він вважає, що центральна влада втрачає контроль над східними та південними регіонами. Як приклад експерт навів боротьбу за контроль над Дніпропетровською областю, яка, на його думку, є “останнім бастіоном” центральної влади на Сході та Півдні.

Р.ІЩЕНКО підкреслив, що ще з радянських часів дніпропетровські та донецькі еліти ведуть боротьбу за владу, і у цьому протистоянні “центральна київська влада” є для “дніпропетровців” значно менш загрозливою, ніж представники Донеччини.

На думку експерта, якщо Київ втратить контроль над Дніпропетровськом, то він остаточно втратить контроль над Південним сходом України. Р.ІЩЕНКО вважає, що така ситуація призведе до значного погіршення соціально-економічного становища в Україні і у цих регіонах зокрема.

На його думку, може виникнути загроза “економічного сепаратизму”, що є значно серйознішим, ніж прояви, наприклад, “мовного сепаратизму”, які виникають сьогодні.