Ромські правозахисні організації виступають за розробку всеукраїнської програми захисту і розвитку ромів, повідомила представник всеукраїнської мережі ромських правозахисних проектів Земфіра КОНДУР на прес-конференції в агентстві УНІАН.

За її словами, наприкінці 2003 року в Україні розпочав роботу проект “Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя”, який фінансується Європейською комісією. За результатами 2,5 років діяльності проекту з’ясувалось, що українські роми систематично піддаються різного роду дискримінаціям. З.КОНДУР зауважила, що найчастіше роми страждають від дій посадовців органів місцевого самоврядування, міліції, судів.

За інформацією представника мережі ромських правозахисних проектів, членів ромських громад безпідставно затримують і б’ють працівники міліції, вимагають зізнань у скоєнні злочинів, до яких вони не причетні, при цьому це часто відбувається наприкінці року “для покращення статистики розкриття правопорушень”. Також, за її словами, часто трапляються випадки, коли ромів затримують і безпідставно беруть відбитки пальців.

Відео дня

Представники ромських організацій скаржаться на безпідставне нехтування проблем ромів з боку медичних служб і наводять приклади прямих відмов працівників “швидкої допомоги” виїхати і надати медичну допомогу членам ромських громад, заявила З.КОНДУР. Також вони звинувачують суди у необ’єктивному розгляді справ, у яких фігурують роми.

З.КОНДУР констатує, що “роми в Україні досі залишаються найбільш незахищеною групою”, у зв’язку з чим ромські правозахисні організації вважають за необхідне розробити всеукраїнську програму захисту і розвитку ромів в Україні. ЇЇ метою має стати покращення знань ромів про свої права як громадян, а також поліпшення соціального захисту ромів в Україні.