«У Києві 5 років тому назад Папа Іван Павло ІІ, звертаючись до політиків, зокрема сказав: «Ваше завдання полягає у тому, щоб служити народові, забезпечуючи усім мир та рівність у правах. Чиніть опір спокусі використати владу для особистих чи групових інтересів». Сьогодні ми особливо спостерігаємо, що ці слова не втратили своєї актуальності», - сказав під час прес-конференції в Українському незалежному інформаційному агентстві новин (УНІАН) Блаженніший Любомир, Верховний Архієпископ Києво-Галицький УГКЦ. Це, за словами Глави УГКЦ, є одною з причин, чому 23 і 25 червня у Києві відбудуться святкування п’ятої річниці візиту Святішого Отця Івана Павла ІІ в Україну. При цьому Предстоятель УГКЦ пояснив: «Хочемо пригадати ті слова, які промовляла ця людина, найбільший визнаний моральний авторитет, до політиків, митців, молоді, представників церков і в них шукати розв’язки для наших політичних, суспільних, церковних проблем».

Прес-конференція складалася з двох частин. Учасники першої частини прес-конференції презентували програму святкування у Києві п’ятої річниці візиту в Україну Святішого Отця Івана Павла ІІ. У другій частині журналістам було представлено нововидану книжку «Папа і Україна», яку буде презентовано в рамках святкування.

23 червня о 15.00 у Національній філармонії (Володимирський узвіз 2), 5 років після зустрічі у цьому будинку Папи Івана Павла ІІ із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, відбудеться аналогічна зустріч членів ВРЦіРО. Згідно із попередньою інформацією, у святі візьме особисту участь Президент України Віктор Ющенко, який виступить із словом привітання. Крім Президента у філармонії прозвучать промови Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, Преосвященного Владики Івана Юрковича, Апостольського Нунція в Україні та п. Івана Дзюби, академіка НАН України. У рамках свята відбудеться презентація книжки «Папа і Україна» (титульне видавництво книжки - «Дуліби», спонсор видання - фірма «Зеус кераміка»). Також буде презентовано фотовиставку п. Василя Пилип’юка «Україно, за Тебе моя молитва», яка ілюструє візит Папи Івана Павла ІІ до Києва та Львова. Режисером дійства є п. Василь Вовкун.

Відео дня

25 червня у м. Києві у храмах УГКЦ та РКЦ буде відслужено святкові Літургії, а відтак об 11.00 від собору Святого Олександра, прокатедрального храму Києво-Житомирської дієцезії, (вул. Костьольна, 17) розпочнеться урочистий похід вулицями столиці, у якому візьмуть участь вірні Римо- та Греко-Католицької Церков.