Сьогодні у Харкові проходить презентація книги “Столиця відчаю. Голодомор 1932-1933 рр. на Харківщині вустами очевидців. Свідчення, коментарі”.

Як передає кореспондент УНІАН, презентація книги про голодомори на Харківщині в часи, коли Харків був першою столицею радянської України, проходить у приміщенні Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Документальний збірник упорядкований заслуженим працівником культури України, членом Асоціації дослідників голодоморів в Україні, директором Валківського краєзнавчого музею Тамарою ПОЛІЩУК.

За словами начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Ніни СУПРУНЕНКО,

Відео дня

книга “Столиця відчаю” стала завершенням чергового етапу досліджень про голодомор на Харківщині. Перша книга Тамари ПОЛІЩУК на цю тему – “Чорні жнива. Голод 1932-1933 років у Валківському та Коломацькому районах Харківщини. Документи, спогади, списки померлих” - побачила світ у Києві в 1997 р.

В основу документального збірника “Столиця відчаю” покладено понад 100 свідчень людей, які дивом уціліли під час найстрашнішої із трагедій людства - штучного голодомору 1932-1933 рр. Усі вони проживали на території колишньої столичної області, до складу якої входили сучасні Харківська, Полтавська та Сумська області. Свідчення очевидців супроводжують коментарі харківських науковців та краєзнавців, які займаються дослідженням голодомору.

В рамках презентації книги сьогодні пройде також круглий стіл з проблеми вивчення голодоморів науковцями Харківщини.

Книга “Столиця відчаю” побачив світ за фінансової підтримки відомого в Україні мецената М.КОЦЯ, члена ради Асоціації дослідників голодоморів в Україні, представника ради Асоціації у США, а також за технічного сприяння харківського часопису “Березіль”. Наклад книги – 1000 примірників.