Прокуратура Харківщини подала до господарського суду Харківської області позов про визнання нечинним рішення Харківської облради щодо надання російській мові статусу регіональної.

(В остаточному варіанті, за який  3 червня проголосували депутати, питання сформульовано так: “Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області та сприяння виконанню зобов’язань України щодо реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин” – УНІАН).

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі обласної прокуратури, прокуратура Харківської області вважає рішення сесії про визнання російської мови в області регіональною таким, що не відповідає вимогам Конституції та законам України.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН,  своїм рішенням депутати визначили, що “обласна рада, місцеві ради, утворені в межах області, а також їх апарат і виконавчі органи у своїй роботі та в офіційних документах, повідомленнях, оголошеннях можуть використовувати поряд з українською (державною) російську (регіональну) мову як мову роботи, діловодства та документації (робочу мову). Крім того, депутати проголосували за те, що “заклади та органи освіти, науки, культури, засоби масової інформації, підприємства, об’єднання громадян мають право використовувати на території області російську мову як мову роботи, діловодства, документації та взаємного спілкування, в тому числі і з мешканцями області”.

У зв’язку з цим рішенням депутатів низка обласних політичних та громадських організацій національно-демократичного спрямування висловили протест і оприлюднили відповідні заяви.

У свою чергу,  Харківська міська рада нещодавно відхилила протест прокурора міста про визнання російської мови регіональною в Харкові.